masih xde selera mkn

Sy prgnt sdh 8week...tp selera utk mkn xde...masih muntah...sy nak mkn tp x tahu nak mkn apa....bleh x beri pndpt mknn yg terbaik utk sy...ini prgnt pertama sy..jd sy masih x tahu

16 Balas

Saya tk pernah alami masa 8 week tapi saya alami masa 18 weeks skrg ni 😭 saya makan nasi mesti muntah, klau makan mihun or sejenis bukan nasib barulah tk muntah 😢 tapi tekak tk rasa nak makan apa pun skrg ni, cuma kadang" pelik tekak rasa gatal mcm ada benda geletek 😫 bila rasa mcm tu mula nak muntah 😭

Sama lah. Skarang week 11 pun takde selera lg nak makan cuma mual dan muntah dah semakin kurang. Paksa jugak ya makan sbb utk baby. Jgn biar perut kosong terlalu lama. Kerap makan setiap 2 jam tp kuantiti sedikit. Insha Allah boleh punya. Saya nasi takmau makan, nak makan bihum sup aje 😂

seeloknya mkn yg rasa teringin nk mkn. klu tak tau, elok mkn yg berkhasiat sbb baby perlukan vitamin dari ibu utk pembesaran. mkn sayur hijau byk dan buah2an. lg 1 ubat yg nurse bg jgn skip.. byk kan minum air putih.. anggap je makanan tu utk baby walaupun kita tak lalu nk mkn.

sblm mkn nsi sy kunyah2 buah atau kcg2 dlu bg naik slera.tu pun kdg2 je.sndiri msk mmg x larat.tapau lauk dr rumah mil pun pyh jgk selera tu nk dtg.rupa nya nak mak kt kg jgk punya air tgn.skali blik confirm smgu punya tgl kg.selera baik n mabuk pun tak..

4y ago

Mcm saya sis..hihi...balik rmah mak...memang selera gila makan..mabuk pom x

Sy pun masa awal mengandung xlalu mkn. Tekak xleh mkn. Sy jd memilih sbb geli. Asal makan buah je muntah. Lepas tu ckp dkt husband nak balik kg. Bila balik kg mak masak lauk kg2 baru lalu mkn. Selera bertambah2.

4y ago

Anak dlm perut lidah melayu 🤣 mamak dgn western xde rasa pun nk mkn. Tp kalau lauk kg, bertambah2 hehe

Kalo sy kena ada masam2 baru blh telan. Even makan nasi pun sy perah limau nipis atas nasi baru blh telan.. kalo xde rasa masam mmg tekak x lalu nak telan. Bertabah la ye.. 😅😅

Sy time tau mengandung je, loya apa semua jgn ckp la. Tp still kena makan. Byk makan buah sis. Nasi makan dengan sup sekali. Jgn mkn bergoreng dulu. Tu ja cara sy amalkan.

takpe kebiasaanya awal2 pregnant memang kurang selera tapi nantii lama kelamaan selera akan bertambah. sis banyakkan makan sayur sayuran buah-buahan dan minum susu 🥰

Biasa sy makan asam2.. utm kurangkn loya. Mcm jeruk la.. tp xmkn byk pon cukup utk hilang loya dan blh makan. Sb dlu masa pregnant.. nmpk mknn je nk muntah

Biasa sy makan asam2.. sokurangkn loya. Mcm jeruk la.. tp xmkn byk cukup utk hilang loya dan blh makan. Sb dluasa pregnant.. nmpk mknn je nk muntah