Keliru seorang mummy anak dua 😂

Sy preggy 4month. semua susu biasa xblh nk telan selain omega. sblm beli pek kg tu dh refer pd kk. dorang ckp blh je mnum omega asalkan SUSU. dh beli pek kg baru buat research. dkt pack omega pn ade maklumat penting “x digalakkan bg ibu mengandung, menyusu & bdk bwh 5thn” Mana 1 betul ni? adehhh gisauu ler 😅

Keliru seorang mummy anak dua 😂
2 Balas

ye betul, memang x digalakkan utk ibu hamil sbb susu tu dibuat khas utk org yg nk kurangkan kolesterol. kalsium dlm susu omega sgt rendah banding dgn susu utk ibu hamil. cth kalau puan minum susu utk ibu hamil, puan perlukan mungkin 3 sudu dh cukup kalsium utk sehari, kalau susu omega ni perlukan dlm 8 sudu baru cukup. kena ingat dlm 8 sudu tu bahan pemanis pun byk jugak. sbb tu x digalakkan utk ibu hamil. sy dpt tahu ni pun sbb staf pasaraya bagitahu susu ni x berapa sesuai utk ibu hamil. bila baca post puan ni sy tergelak sbb budak pasaraya lebih tahu drpd staf kk yg puan jumpa tu kalau puan betul2 x boleh minum susu lain tmasuk susu segar, puan boleh cuba supplement obical.

klu sy ikut label pada pek sbb Nestle ada pegawai pemakanan tersendiri dan susu Omega ada formula2 tertentu.