Boleh ke bawa baby bawah 2 bulan travel?

Sy plan nak travel mungkin ke cameron bulan depan, sebelum kena masuk kerja lepas pantang ni. Apa pros and cons bawa baby bawah 2 bulan travel ya? Mommies yg ada pengalaman pls share, sy boleh bawa atau tunggu baby sy dah besar sikit?

25 Balas

Ikut atas parent. Kalau saya, saya kesian bby tak cukup tidur, yela nak tidur bising2 gitu. Umur gitu kan bby byk tidur. Pastu nak bf kan dia lagi.. Kejap2 2 jam nak susu.. Alhamdullilah sy pam 4jam sekali skrg ikut jadual tapi itu pun kdg2 bila kluar mall bila timing pam kena lari mengepam. Sbb takut kalau skip bila pam waktu kerja nanti susu drop. Kelebihannya saya boleh kasi botol hasil ebm bila bby nak takde la terkejar2 sembunyi2 nak bf tapi tu la terkejar cari tempat sembunyi nak pam pula.. 😅 Bagi saya nak jalan2 ke mall ke taman ke dah okay la tu. Benda penting mcm kenduri kawin ke balik kampung ke xpe.. Kalau sje2 nak travel tunggu la bby atas 6 bulan sbb dah makan kan dah kenyang sikit lagi satu bby punya corak tidur waktu tu pun dah kurang tidur. Jadi xde la rasa kesian sgt dia nak tidur kat mana2 nanti. Sbb bila kita travel confirm la kita nak berjalan kan. Anak nak tidur tapi parent berjalan camtu saya mudah kesian ke anak.

terpulang dkt awak sis . heheh baby sy 2 Bulan 10 Hari Saya n suami sy dh bawk g jalan terengganu 2 mggu lps .. alhamdulilah sepjg pergi balik bby saya sgt laa goodboyy .. cume spjg prjalann nk brcuti tuh Kita mmg deal dgn suami , klw nk bjln ii jauh ni wajib ade sikap tolong menolong utk uruskn baby Sama ii , so Kita pon blh enjoy sme ii .. wktu menginap dkt homestay pon alhamdulilah baby xde ragam langsung .. klw dkt dlm kete baby mmg tidur . wktu prgi ade letak dkt carseat baby .. time tuh nmpk diaa xselese . then last ii pangku jee pstuu baby sy pon selese and tidur dgn amann bhgiaa .. kecuali pampees penuh or wktu nk Susu jee baby saya akn ade ragamnyaa .. tpi skjp jee 🥰

benda ni terpulang pada parent dan ikut bby punya prangai..klau bby ok tak mragam,bg kerjasama spnjg travel,sy pon akn bawa😆bby sy dah 5 bulan pon sy msih xnk bawa travel,sbb sy tau bby sy mcm mna. nak2 kalau stay hotel. kalau ada benda yg xkena emosi dia nangis bilik lain boleh dengar.. mcm sy lagi pentingkan kselesaan org lain yg bercuti juga ..dri segi tmpt klau cameron tu bg sy ok lgi la.. lain la kalau bawa g chalet2 resort2 hutan.. tu jgn..ksimpulan benda ni trpulang pada sis..

ikut baby. kalau baby awk jenis ok, ok je. cuma cameron tu sejuk. make sure pakaikan dia apa yg patut la takut dia sejuk sgt pulak. setiap sejam dua kena berenti bagi baby regangkan badan. umur gitu mmg sng bawa berjalan sbb dia tidur je. pastikan tidur dia cukup sbb kalau dia overtired nnti mengamuk pulak. mcm anak sy umur gitu ok je berjalan. cuma anak sy tak suka bila jem, dia nak kereta bergerak je 😅

Ikut bby, klau jnis x meragam boleh je, tp kene bwa ckup brg kprluan bby... Cm sy dlu ank first x meragam sngt, memg bwa p merata, masuk ank ke 2 dn strusnya dh kurang sbb bby x suka, asyik meragam je, msa dlm kereta dia diam, bila kereta brhnti dia pn menangis je... 😅😅😅, kene tnggu dia bsar skit dlu, jln jauh skit pn x bleh, cpt jemu plak duk lama2 dlm kereta...lain ank, lain kerenahnye...

1y ago

huhuu mcm ank buah sy, kereta bergerak senyap..kereta berenti walau dh smpai rumah melalak 🤣

Saya pernah bawa baby ke cameron masa dia 1bulan 3 minggu. Actually terpulang kepada parents. Kalau rasa berani and yakin, go on je. Cuma buat masa ni, kena elakkan pergi yg ramai org lah. Kalau mcm saya, mental kena kuat sikit, even baby memang suka tidur je, tapi ada masa dia meragam sebab maybe tak biasa, letih macamtu. So, tak berapa nak enjoy sikitlah😂😂.

kalau sy tgu dia masuk 5 bulan lagi ok sbb rsau dia tak cukup tdo je.. mcm anak sy umo 3 bulan, alhamdulillah dia oke je bawak pergi mana².. dia tak nangis, tak meragam lgsg even dia mengantuk nk tdo.. dia rilek je.. tapi sy yg kesian, bila balik rumah je, dia mcm tak cukup tdo dan letih je..

Hai. Kalau pengalaman saya rasa lagi selesa bila anak dah dekat setahun begitu. Sebab masa bf ni anak nak kerap menyusu saya jenis tak selesa nak menyusu tempat open. Apa pun beware bila bawa anak tempat crowd. Sebab banyak sangat virus sekarang ni

bab2 jln ni depend pd parents.penting ke,perlu ke?pd sy ckup x slesa bile bby tlalu kecik nk travel.ending terperap kt bilik je,rugi masa,rugi duit.musim hujan lg.cameron time ujan sjuk xleh bwk bncg.lemak bby x sbrapa tu x support nk hangatkn tbuh bby.btw,its up to u

terpulang pd parents kalau boleh handle baby. sbb baby masih lg nak biasakan diri dgn situasi dunia luar ni. nak bawa pula ke tempat sejuk jadi kena lebih byk guidelines kena ikut & tgk balik. kalau sy, 2 bulan masih terlalu kecil & fragile.