Saya nak tnya pada ibu2 semua yg dpt GDM masa mengandung

Sy pertama kali mengandung baru lps minum air gula nurse call bgi thu sy ada GDM jadi kene on diet boleh ibu2 bantu sy mcm mne nk on diet sbb skrg sy asik lapar je risau jgk

2 Balas

ikut pengalaman sy GDM ON DC masa pregnant anak ke 3, rasa lapar tu dikawal oleh pemikiran kita sendiri. pregnant baby boy alahan hanya 2 minggu sahaja dibandingkan pregnant baby girl 2 org sebelumnya yg mana alahan sampai 4 bulan memang berbeza dr segi selera. setiap kali sy makan,boleh tambah nasi sepinggan penuh 2-3x sekali makan. dr pagi sampai tengah malam sy makan dlm 7x sehari. tu baru nasi,kuih muih,buah dan minuman manis belum masuk lg. bila dpt tau GDM 1st trimester, Dr suruh diet shj. makan nasi sesenduk rata, lebihkan protein. masa baru² amal diet,badan sy menggigil kelaparan. asal lapar ja sy minum air 0. bsp kali pertama bacaan pre breakfast 5.5mmol. jd Dr bagi peluang lg utk diet. kalau bacaan gula pagi masih tinggi Dr nak bagi ubat. Lepas tu sy diet strict,ikut diet LCNS. lepas sebulan diet badan sy dah biasa,dah tak menggigil. makan nasi 3x sehari dgn sukatan sesenduk nasi, dan lebih protein buat sy kenyang. bsp sebulan sekali sebab diet control shj. yang paling best sekali, lepas bersalin perut rata,badan slim turun 10kg. yg tak best pula,jiran tegur tanya sy sakit ka sebab kurus sgt. kalau siapa² yg nak kurus,try la diet LCNS. semestinya yg ada GDM/KM lg bagus diet mcm ni. overall masa pregnant berat baby normal, sy je berat makin turun sampaikan Dr ambil darah sebab takut sy ada tiroid. tp result normal, so Dr assume sy turun berat badan sebab diet shj

7mo ago

Low Carbs No Sugar. Kurangkan makanan berasaskan karbo seperti nasi,roti,ubi dan lain² serta cut semua jenis gula terutamanya gula putih yg selalu digunakan setiap hari

mkn sikit2 tp kerap.