1st trimester

Sy nk tnya..sy bru 4 week 6 day..jdi sy nk tnya xpe ke klau untuk 1st trimester ni truskn berpuasa smpai hbis rmadhan?ad effect kt baby ke atau kt diri sndiri?dan ap yg prlu sy buat untuk 1st trimester ni supya kndungn dlm keadaan baik?if any tips ke Maaf sbb sy bru first time ank sulung😅

20 Balas

Saya dulu tak puasa. Sebab risau baby 1st and risau saya jugak. Anak tu halus sangat2 dan still fragile lagi. Kita rasa okay, yang dalam taktau. Atleast baby da besar, bole kita detect reduce fetal movement ke apa. Almost tak puasa sebulan jugak lah. Lepasni ganti je dgn bayar fidyah. Islam kan mudah.. Husband saya pun pak ostad pun ckp tak yah la puasa. Kalau saya puasa, dia lagi risau nak kerja.. Now our little precious dah 6 bulan❤️ Alhamdulillah. Nasihat saya awak jangan ikut orang lain punya achievement "aku 6w puasa smpai abis yada2". Ikut kemampuan awak okay. Goodluck mommy🤍

hai sis. wajib berpuasa dahulu. sahur bangun dan niat berpuasa ya seperti kebiasaan nya di bulan Ramdhan. kemudian kalau dah siang sikit pkul 10&11 ke atas kalau la lapar berbuka lah. tapi jangan terus niat aku tak nak puasa sebulan ni sebab anak. kita risau bab hukum puasa. kerana pada asalnya hukum berpuasa adalah wajib bagi semua orang kecuali kepada org yg sakit dan kategori kita ni lah ibu mgndung yg risaukan anak dlm kandungan. jadi sebaiknya kita berhati hati dengan hukum Allah, puasa dahulu ya. lapar nanti makanlah. wallahualam.

1y ago

https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa rujuk ni je sis.

hi sis, bg saya sebaiknya sis jumpa doktor dulu dan dapatkan status kesihatan sis. kalau semuanya okay dan doktor sah kan sis boleh puasa, baru puasa ya. mengandung ni melibatkan risiko nyawa, jadi ada keringanan jika ada sebab yg nyata dan disahkan oleh doktor yg pakar dlm bidangnya. bila mana dgn puasa boleh mengancam nyawa sis dan bayi, maka pada masa tu wajib utamakan untuk selamatkan nyawa. jadi terus jumpa dan tanya doktor ya untuk lebih pasti 😊

kalau saya , saya tak puasa puan sebab risaukan kandungan. kandungan pertama saya gugur 2/2/22 . kandungan kedua pula saya baru 5w time tahu pregnant masa bulan ramadhan tahun lepas. lepas tahu pregnant, time tu lagi 9 hari nak habis Ramadan, direct 9 hari saya tak puasa . awal2 ni janin perlukan nutrient. tumbesaran dia sangat penting time awal2 ni . jadi ikut puan lah, kalau mampu dan nak puasa. teruskan.

1y ago

ouh..fhm..trima ksih sis👍😊

sy pun 6weeks skang.. 1st pose ri tu time shur sy shur jugak... tp bile dh pkul 11 perut bnyi² + letih lesu tahap xleh ckp mcm mne...sy trusk jgk dlu pai kul 1 mcm tu pastu ble truskn time nk msk utk brbuka mcm nk pitam un ad.. trus sy mnum air + mkn skit... 😅 so ari ke2 pose ttap gak shur.. tp keadaan sme jgk... dia punya lapar xleh bwk bncanng klu x preggy un xlpar mcm tu... 😅 so sy decide xpose la utk rmdhan kli ni...

1y ago

sya pon xdpt bertahan lama smpi termuntah2 pulk kluar angin...so xpuasa la kali ni dh tau mmg xboleh tahan

teruskan berpuasa kalau takde msalah apa2 ..mcam saya dlu 6w terus berpuasa sampai tahap skit turun darah baru lah sya berbuka ..kalau tak puasa terus tu berdosa awk ..tkot Allah tarik balik rezeki dlam rahim tu baru tau sampai tak skit apa2 pun tak puasa sbab tkot effect apa2 .kalau ad apa2 bru brbuka ya ..usaha berpuasa dan jaga pmkanan ya awk💪

1y ago

dislike. jgn ikut sampai camni ya ibu2. ni cara yang salah.

saya sarankan awak pergi jumpa dr dlu tnya keadaan awak & baby awak dlu. normally diorg x akan saran awak utk berpuasa since janin tu masih fragile & sgt2 memerlukan nutrient dr awak. tapi apa2 pn dr still akn nilai blik based on keadaan kesihatan ibu & anak, sbb stgh org, mmg dia mampu utk berpuasa wlupun tgh pregnant + x akn affect the baby

saya pon baru 1st trimester hamil anak kedua...sya cuba berpuasa hari pertama dgn kedua tpi xberjaya sbb alahan...sya bca juga google kesan smpingan bila kita berpuasa anak kurang nutrisi dan boleh effect kepada geguguran atau maslah lain...so sya xberpuasa tkot jdi apa2 pada baby dlm kndungan yg kita xtau...

kalau rasa tak larat / takut effect kat baby sebaiknya jangan puasa sementara . takpaa puasa boleh ganti . semalam saya boleh puasa harini saya puasa ada spotting risau kandungan 25 minggu terus saya bukaa puasa risau anak kat dalam kurang nutrien . memang saya masih boleh tahan .

Saya ambik keputusan bangun je sahur, makan macam biasa time sahur if di pertengahan utk utk berbuka tu tak larat saya buka je. Mmg betul Allah wajibkan semua umat islam berpuasa tetapi ada galakkan utk kita utk tidak berpuasa. Yg penting nawaitu kita tu.