1st trimester

Sy nk tnya..sy bru 4 week 6 day..jdi sy nk tnya xpe ke klau untuk 1st trimester ni truskn berpuasa smpai hbis rmadhan?ad effect kt baby ke atau kt diri sndiri?dan ap yg prlu sy buat untuk 1st trimester ni supya kndungn dlm keadaan baik?if any tips ke Maaf sbb sy bru first time ank sulung😅

20 Balas

Sy bru 6 weeks. Try puasa pertama tp tak dpt tahan sbb badan jd menggigil dan pening. Terus suami suruh berbuka. Awal trimester kalau ikut kan tak perlu berpuasa doc kata sbb awal baby bru nak membesar. Sy takde apa2 alahan. Alhamdulillah.

Wajib berpuasa melainkan memberi masalah pada kandungan bayi dan ibu..kena rujuk hukum syarat sah puasa... tak boleh terus letak "tak payah puasa"..

2y ago

https://youtu.be/Q_KvRi9bsJg tngoknni dr ustaz wadi. mmg terperenci d jelaskan

Akan ade effect utk janin sis. Sebab baby baru nak membesar. Takut pembesaran terbantut. Awak jgn risau, puasa boleh ganti, nyawa tak blh diganti. Masih awal kandungan awak .

2y ago

hukum puasa ada 3. wajib sekiranya teda apa2 brlaku pd janin,2. makruh skiranya risau berlaku apa2 pd janin,haram sekiranya jika puasa yakin berlaku sesuatu kpd janin. indahnya Islam. https://youtu.be/Q_KvRi9bsJg. tengok ceramah ustz wadi anuar ni.

lebih baik jangan puasa dulu. awak mungkin kuat utk tahan, tapi bayi tidak sis. baik ambil langkah berjaga2 daripada menyesal kemudian hari. islam tu memudahkn. awak ada sebab bukan saja2. semoga dipermudahkn

2y ago

tpi kadang kita rasa kita kuat. sedangkan baby kat dalam kita taktau keadaan dia mcm mna

Islam itu mudah… anak tu pun anugerah dari Dia yank… pada sis kandungan tgh nak membentuk kite memg kene jaga ❤️ air kene ckup ubat pn kene mkn… sian kat anak tu… jaga diri tau wak! ❤️🌹

since pregnant sy bgn lambat..dh tgh hari baru bgn. sbb sy pun tido lambat..pukul 5pg baru ada rasa nk tido. sempat gak sy makan sahur..tp hanya mampu tahan sampai 3 ptg je. lepas tu dh mengigil lapar.

saya Alhamdulillah 6w puasa setakat ni. sebab saya takde alahan. insyaallah yakin dan percaya Allah bantu kita.

2y ago

same dgn sy, dgn ank sulung asyik dok mnx nenen🤣.. tp dh pesan kt dy siang2 no nenen tp klo kesian bg la jgk skit🤭 Alhamdulillah masih steady

Saya tahun lepas xpuasa, dpt 10hari je, sy rujuk doc & nurse diKKIA tntang kesihatan diri, dorang xbg puasa.

cuba dulu berpuasa sis. kalau sis ada muntah muntah atau sakit perut cepat cepat berbuka.

kalau larat wajib puasa..klo ade complications, boleh buka.