loya, muntah.

Sy nk tnya, nk mkn ap bgi kurg loya muntah? Sy bru 2bln bby first, bila kerap muntah jdi pedih tekak, kembang tekak. Tak lalu mkn nsi tpi paksa mkn buah2, sayur2 kkdg tetap muntah smpai tkda tenaga. Bleh share pengalaman?

7 Balas

Sama sis, muntah smue tu buatkan lgsg tiada slera makn, berat pn jd turun.. Buah yg sy xboleh makan macam pisang, jambu, akan muntah balik.. Tp Saya makan buah mcm epal merah epal hijau, anggur, delima, oren tu sahaja.. Nasi smue tu tetp akan muntah balik.. Hanya buah sahaja dpt buatkan sy kurg sikit.. Tpi sy Cuba try jgk makan vitamin.. New obimin dgn folic acid tu jee.. Alhmdlh OK laa kot sikit.. Cuba laa sis.. Sbb stiap org lain2 alahannya.. Kne try error sahaja

5y ago

Sbb kan mummy muntah jeee sbb tu tekak rasa mcm tu.. Cuba mummy try slow slow makan.. Aslkan mummy makan.. Tu yg penting.. Smoga mummy and baby sihat.. OK.. Aminnn

sya amal jus mamariam sis...alhamdulillah lpas mnum jus tu dh xmuntah n loya dh...preegy yg ke4ni alahan truk sgt dari kandungn 9weeks bleeding sampai 24weeks..risau allah je yg tahu..tapi baby ok n aktif sgt...smpai skrg sya mnum dh 6botol..alhamdulillah skrg dh 31weeks4day...minum air gula manis sgt2 pun alhamdulillah gula xtggi...result 6.12je...doakan semoga sya n baby trus kuat...aamiin

3y ago

saya try jus ni sebab awal prgnt Sya selalu sgt bleeding..ikhtiar UTK kuatkan rahim...muntah2 loya,badan lemah sgt...alhamdulillah ok....skrg Sya dah 35mggu

Same la kite ske ni.. Sy lps muntah sy try jugak at least makan kurma atau kismis... Bile time muntah yg pahit tu nauzubillah keluar skali dgn air mata... Pakse jugak sbb baby kat dlm kan.. Kdg tu sampai ken3 kemam gula2 nak. Hilangkan rase muntah...

5y ago

Kannn sama kita.. tekak pedih je sentiasa, mulut nk mkn tpi tu la.. shari tu 4 5 kali smpai rsa kosong perut dh.

pati delima gulsan. ap2 pon mind set kna positif. klu layan loya mual ,msuk ap semua mknan klua balik..normal sickness ni. cuma ats individu nk kawal emosi tu mcmna.😉

try mkn roti @ berkuah .. bihun sup @ tomyam ke .. sbb sy boleh telan tu je .. lain2 tekak x terima 😣

Makan asam kering.. tak pun beli buah kering yg mknn sunnah tuh

5y ago

Try mkn jga tpi ad asam2 n buah kering yg tkleh telan jga.

Makan asam

5y ago

Mmg mkn asam yg kering tpi smpai bila kan dh la lpar hehee