Pantang

Sy ni aktif sgt masa pantang, tkleh duk diam, masa minggu pertama lagi, sakit tu mmg sakit, tp tkleh duk diam jugak. Nk jalan, nk tgk org, nk ngemas. Mak selalu marah, jalan pun laju la drpd org pantang patut jalan, mak kata nanti kena tombong. Peranakan jatuh. Saya upah orang tungku kan perut. Dia kata hari tu dh kecut, sy bertungku 17 hari, skrg org tu balik thai seminggu, ada 3 hari lagi. Tapi saya rasa mcm betulla, tombong tu mcm nk keluar, dh depan pintu, mula2 tu sakit dekat ari2, mcm benda nk turun, sy tk tau lagi, then, rasa mencucuk2, ingt kan jahitan yg mencucuk2 tu, sbb rasa mcm kt dalam, pastu baru tahu, bulu yg kena benjol yg baru nk keluar tu selepas shave semua. Sbb sblum ni tk berani sentuh pun area miss v tu. Gerun. Mcm mana sy nk buat ni? Takut makin keluar. Anak baru sorg, tapi tulah, tk dgr org tua ckp. Masa ngandung dulu keluar banyak lagi, ni baru depan pintu nk keluar. Takut la nk bagitau mak, nanti dia marah. Sape yg penah kena? Mcm mana nk buat ni ye? Sy ada kenalan yg kenal org berubat ni, tapi dh meninggal baru ni. ?

2 Balas

Mak sy dulu kena operate angkat balik ke atas. Tp mak saya time tu anak dah 3 org. Dan benda tu jatuh pun waktu anak bongsu dah sekolah rendah. Dia angkat periuk nasik kawah, terus turun benda tu keluar sikit. Makin lama dibiar makin turun. Gi hospital kena operate angkat n ikat naik atas. then beberapa tahun lepas tu turun semula sampai rahim dia terpaksa dibuang. Sbb tu jgn main² nasihat org tua. Tp benda dah jadi, better sis dptkan rawatan cepat. Carilah bidan, mungkin boleh urut naikkan semula sbb masih awal dan masih muda.. semoga dipermudahkan urusan..

Sbb tu dlm pantang kita tak boleh lasak2 sgt..ada sebabnya..klu ikutkan semua benda nak buat.peranakan kita belum kecut lagi..klu ada org yg pandai berurut dia boleh sengkak naikkan perakanakan ke atas tapi org kata sakit skit lah