hamil selepas keguguran

hi, sy nak tnye, dkt sini ade tak yg pnah kguguran dan tk lama lepas tu hamil balik ,sy ttc dah setahun lebih, dan bru2 ni kguguran ? ,ape yg saya boleh amalkan utk senang lekat ya ? ,and brpe lama kne pantang utk bersama suami?

7 Balas

Tengok juga sis masa Sya gugur anak kedua doktor ada cakap, kalau kandungan diawal usia kne rehat paling lama 3 bulan, tpy Klau gugur masa kandungan dh 4 lebih ke atas kne rehat 6 bulan mcm tu lah.... Sya gugur masa kandungan baru sebulan jadi Sya pantang macam biasa selama 3minggu lepas habis pantang dan rasa diri dh kuat sya terus bersama dgn suami alhamdulillah Sya gugur 30/4/2019 dan sah mengandung balik 10/5/2019 mula2 risau juga sbb terlalu awal tapi doktor kata x apa sbb klau dh bersedia blh je janji kita tahu tahap ketahanan badan kita macam mna ..... Tpi yang penting amalkan sahaja asid folic jangan berhenti dari lepas gugur Smpai lekat semula

Kalau ty doc. Doc ckp. Pregnant lepas 3 bulan gugur. Sila merancang. Elakkan hamil awal. Kalau dh rezrki awal kene prepare. Reason dia knp 3 bulan sbb nk bagi rahim kuat balik sbb sblm ni dh keguguran kan. Tp lepas abis nifas terus makan folic acid. Then if tahu pregnant nnti, terus gi swasta ckp nak ubat kuat rahim sbb sblm ni pernah gugur. InsyaAllah dr. bagi. Doa byk2. Lepas gugur insyaAllah senang lekat. Always positif.

saya gugur januari 2019, doktor sarankan saya rehat kan rahim utk 6bulan..tp jgn stop makan asic folid, minum susu..saya minum farm fresh kurma, banyak makan sayur hijau..paling penting jauhkan diri dari asap rokok! selebihnya Kun fayaa Kun..berserah pada Tuhan..skang saya dah hamil semula..ngam2 lepas 6bulan rehat😁inshaa Allah. Semua atas izin DIA

Sy tnggu 4thn lbh lps gugur kli prtma..pnantian yg lma tp insyaallah indah..Skng da 20w..hri2 doa mnta Allah jga & selamat hngga akhir..

haritu baca lepas gugur seeloknya biarkan rahim rest dalam masa 6bulan then start planning balik dgn suami utk ada zuriat tapi ada kawan saya lepas pantang gugur 3weeks mcmtu rezeki lekat lagi dah besar pun anaknya, jadi tiada yang mustahil klu nak lekat awal tu cuma kenalah jaga pemakanan acid folic makan jangan missed sebab tu bantu pembentukan janin mungkin boleh consume apa apa utk dalaman kita perempuan ni kdg hormon ta stabil pun ta boleh juga time minggu subur tu bersama la sekerap mungkin sebab telur keluar sekali ja then ta tahan lama jadi jangan biarkan sperms terlepas

Sy gugur anak ke 2 bln 7 thn lepas, bln 10 thn lepas dah lekat blik, bln 8 tu pg urut siap2, bln 9 bersama.. Alhamdulilah anak dah umur 2 bln lebih

I ggur 29.12.18..pastu lekat balik 7.1.19 😂😂😂😂 tu pn lps brurut trus aummm trus lekat 😂😂😂😂 ni tgu mse nk bsalin je ni

5y ago

Ameen.. I pn doakan sis agar dipermudahkan sgala urusan bersalin nti dan slamat semuanye.. 😊 oh ye.. Bile due?