luka czer terbuka sebesar mata jarum

salam, saya nak tanya, selain serah diri dkt hospital, ada tk ubat yg boleh cantum luka czer ni? sy harini dah 3bulan 27hari..luka sy dah cantum 2minggu lps... harini trbuka balik di tengah2 besar mata jarum.. keluar air nanah spt dlm gambar..prgi swasta dah cuci, dpt ubat antibiotik, tk ok juga.. ok kejap ja... p klinik kerajaan depa cuci kata tk dak apa biasa ja ada lg yg teruk... hmmm #seriusnanya #pleasehelp

luka czer terbuka sebesar mata jarum
1 Balas

Ya ini biasa saja, sy kena dkt hjung2 tmpt operate & kt tgh kwsn operate. Awk lap2 bg kering kwsn operate, cuci pkai dermacyn dkt kwsn luka. Masa nak cuci, tekan2 sikit bg air luka keluar dlu, baru dap2 dermacyn. Then balut kwsn luka dgn kain kasa utk elak bergesel dgn kain/seluar. InshaAllah akn cantum balik.