luka episiotomi berbau

normal ke ya luka episiotomi tu berbau? saya kena jahit 2 kali. first jahit lepas bersalin tp jahitan tu tak kemas lepas seminggu pun dia masih pedih nak duduk/baring/berjalan. so saya refer hosp balik, then kena jahit kali kedua untuk betulkan jahitan tu. skrg saya baru hari ke 18. saya perasan lepas beberapa hari jahit kali kedua tu luka saya tu berbau. bau hanyir yg kuat mcm bau bangkai. saya dah cuci guna air paip biasa, air rebusan sireh, tetap ada jugak bau tu. bgtau nurse pun nurse suruh cuci bersih2 ja. rasa sedih pulak kalau mmg bau tu melekat. sesiapa ada pengalaman/tips nak berkongsi dgn saya😔

6 Balas

Saya pun baru2 ni jahit 2 kali juga. Hari ke 5 jahitan terbuka . Jadi doktor suruh buka semua jahitan balik sbb da kena jangkitan kuman . Hari ke 16 baru jahit balik. Lepastu bau pun lebih kurang mcm awk ada hanyir2 juga dgn gatal pada jahitan yg dijahit tu. mak sy hari2 suruh basuh dgn air suam + garam + asam keping. Alhamdulillah bau pun dah kurang .cuma luka je masih belum baik lagi. Doakan luka sy cepat sembuh ye.

5mo ago

Tak pedih ka awak

saya pon jahit semula sbb jahit terbuka n mase check awal2 doctor KK kate ade bau trus dia amik darah nk cek n on antibiotik tkut ade infection Alhamdulillah lpas hbis mkn antibiotik tkde bau dah n nurse KK ajar basuh dgn air suam garam utk matikan kuman

Sy pernah alami tapi jahitan x terbuka. Nurse nasihatkan sy before sapu/spray ubat make sure tempat jahitan betul2 kering. Alhamdulillah bau hanyir tu hilang lepas jahitan dah tertutup elok

Saya pun ada bau tapi tak kuat. Rasa sedih jugak 😔

tak. Sy pun jahit semula tapi tak berbau

4mo ago

buka jahitan lama kemudian jahit baru

Cuba buat sitz bath 2 kali sehari