Baby 24weeks

Assalamualaikum ibu2 semua nk tnyaa ni pengalaman pertama sy pregnant normal ke tiap kali datang klinik misi or doktr tk pernah lagi suruh sy minum air gula pastu doktor blum pernah scan bby sy walhal sy nk tau perkembangan baby sy yela first time kan mestila sy nk tngok bby sy 🥺ke kena minta doktr scan baru dia akan scan ya ?

7 Balas

if scan kk, selalunya masa buka buku scan sekali, then 18-20week mcmtu scan kali kedua, and then 28week scan utk kali ketiga pulak. untuk air gula, saya skrg 25w, baru doc suruh minum sebab doc nak letak anggaran 24-28w utk cuba bg minum sekali saja air gula. saya takda keturunan kencing manis apa semua, tapi skrg semua mmg wajib minum. alhamdulillah tak sangkut air gula.

Kalau tak history family kencing manis, awak akan minum air gula lewat sikit. And memang ada kk tak scan baby. Awak try scan baby dekat sonobee. Cari dekat website, and book appointment. Harga berpatutan and selalu promo. Lagi puas hati check sebab dia akan bagitau details baby kita dari kepala sampai kaki, ukur lilit semua ok atau tak. Cuba ya

utk air gula tu ade syarat2 dye, x semua org kne mnum air gula.. klu sis umur 25 thn ke atas, memg kne mnum.. mggu ke berapa tu nant Dr akan bgtw.. Yg scan plak, memg bkn tiap kali appoinment kne scan.. ikut Dr.. klu sye scan tyme 12 weeks, 18 weeks, 28 weeks.. in between klu kte nak scan, bley peg klinik swasta..

kalau kk gitu laa.. kalau nk scan biasa org pergi klinik swasta je.. sy nk masuk 22week pon belom scan lgi kat kk.. kite pon xleh nk cakap ape sbb kk ni pesakit2 lain ramai jumpa dr..

Kalau cek up d kk . Kena byk bertanya dgn dorang sis . If kita diam . Dorang akan diam , tp mcm kk saya . Dorang yg bg tarikh ..

selalu kk kan scan masa dftr buku dgn 28 weeks ja yg lain smua buat dkt swasta

Sis check kk ke?

2y ago

Ada mesin scan ke kat kk tu? Kalau ada minta je la scan hehe. Kalau tempat sy xada. Kena pegi klinik swasta.