kongsi pnglaman 10weeks preg kuat tk dlam brpuasa .

sy nak thu ja sbb anak prtma sy rsau

16 Balas

Anak pertama tak digalakkan berpuasa. Nak puasa boleh, tapi jgn hari2. Utk mommy memang takda masalah. Tapi kena fikir baby, dia baru je nak hidup dalam perut tu. Kena risau baby tak cukup zat nanti. Sbb kita hanya makan sahur n berbuka n mungkin makan time moreh jgak. Takpa skip2 hari puasa dgn tak, nanti ganti lah balik. Janji baby selamat. Sbb you taktau keadaan rahim utk first trimester ni mcm mana, kuat ke tak. Apa2 pun minta pendapat dr n nurse. Nak puasa boleh, tapi kalau agak2 rasa lain mcm makan je terus, jgn tunggu2 kesian baby.

Dulu saya taktahu saya hamil. Saya puasa penuh masa ramadan hari tu. Sekali raya saya cek upt positif dah 5weeks. Lepastu HB saya sangat rendah. Sampai sekarang hb saya rendah sekarang dah 14weeks. Jadi saya tak digalak kan berpuasa. Kalau awak sihat. Boleh puasa. Tapi kalau tak sihat. Janganlah puasa kesian baby kat dalam. Trimester pertama ni lah dia nak membentuk. Makan makanan yang sihat.

Sy 10week juga #1st baby #ttc1y7m. Sepanjang ramadhan, sehari je sy dpt puasa. Sbb sy alahan teruk, sehari 2-3 muntah. Hari2 sy sahur, tp bila dah muntah smpai lemau badan suami bg izin berbuka. 5 minit lepas makan akan muntah, jadi sy kena makan kuantiti sedikit dan kerap supaya baby dpt cukup zat.

Sy skrg tgh pregnant 11 weeks..alhamdulillah ok..sekiranya sis xde alahan apa² bdn ok boleh je puase..melainkan sis mmg xlarat n terase bdn lemah xwajib puase ya..sy nk masuk anak ke 3..ms anak 1st pon pregnant ms bln puase 1st trimester..bykkn bdoa n bcakap dgn bby ya..semoga dipermudahkan urusan..

4y ago

Xpasti lg duenya bila belom confirmkan lg..kalau ikut last period spttnye dh 15 weeks..tp ms cek upt dekat 3 mggu period lewat baru upt +ve..so ms scan bln lps ukuran bby 9 weeks..doct kata sy slh kire date period..tp sy pasti period sy mmg betol tarikh tu sbb mmg tiap bln tanda n ade apps period tracker..cuma persenyewaan telur tu yg lambat..maknanya mmg betol la usia kandungan 9 weeks sbb upt +ve pon lewat 3 mggu..tggu nxt scan baru confirmkan tarikh semula..maybe dlm bln 11 mcm tu..

saya skrg dh masuk 16 minggu. alhamduliah. alahan dh kurang. saya pula ada gdm. minggu lepas checkup & scan , baby sihat. so doktor kata ok untuk berpuasa cuma jgn paksa diri. apa2 pun rujuk dgn doktor. if xlarat jgn puasa

Sy tak puasa.. jarakkan makan sejam dua pun dh terseksa. Sakit kepala migrain. Belum lg perut pedih sakit. Angin byk asyik sendewa je. Ikut badan masing2 jgk.

Sy 12w.. Sy mkn sahur dgn suami pstu nti pukul 11 cmtu dh lapar smpai menggigil.. Ipar dan suami ckp Jgn tahan tkut jd apa2..

Sy 14week alhamdulilah boleh puasa mcm biasa.. Cuaca skrg pon hari2 hujan xterasa lngsung penat or dahaga.. Hehe

terima kasih smua, Alhamdulillah stakat ni baby shat ja dah rasa gerak2 dlm pyutt tu happy sgt 🤭