Normal atau tak ? please share kalau ibu2 semua ad petua boleh share

sy mngalami kegatalan yg amat sgt lagi2 dibahagian kaki , perut dan tangan boleh tahan lagi tapi kaki ni sgt2 gatal dia .. kalau ibu2 yg ad pnglmn yg sama boleh share dgn sy .. sy bru 18week ?

11 Balas

Macam saya, takde kena gatal2 masa pregnant. Tapi lepas bersalin dan masa berpantang kena. Seksa nya Ya Allah, kena gegata sampai bengkak kaki. Garu2 sebab gatal merenyam. Kakak saya pun kena gegata masa berpantang. Untk anak pertama dan kedua dia. Nak kata normal tak juga, sebab bukan semua org kena. Nak kata tak normal pun tak jugak, sebab saya dapat tahu 4 org kenalan saya yg lain pun kena gegata masa berpantang. Tentang gatal2 masa pregnant tu, mungkin normal bagi sesetengah orang, tapi tak bagi yg lain. Cuba sis ke hospital atau klinik. Minta ubat untuk gatal2 yg sesuai bagi ibu mengandung

Hi! Sebelum ni saya punya kaki pun gatal2 & kering sgt. Dah try lotion smua tak jalan. Pergi farmasi, try mcm2 dah yg pharmacist suggest.. Pastu kawan saya bagi saya try “foot mask” dari innisfree. Pakai sekali je alhamdulillah smpai skrg dah tkda gatal langsung. Masa gatal tu kandungan sy start 3bulan mcm tu. Skrg saya dah 8 bulan.

Saya pun ada mcm tu jgk.. Tapi benda ni sblum preggy pernah kena dah.. 2 hari lepas jumpa doktor minta ubat gatal.. Dia bagi ubat eczema baby punya kat saya😂 sbb saya xleh makan ubat sbb baru disahkan pregnant😊 sampai sekarang still gatal cuma berkurang sikit dari minggu lepas.. Xtahu la gatal tu sbb pregnant atau apa

Sy first trimester pun gatal kaki smpai masuk second trimester berenti tp demam batuk selsema pulak dlm 2week jugak batuk pastu berenti, suami sy batuk dari sy second trimester smpai lah skrg tak berenti. Ulang alik hospital check xray tiap bulan tp takde pape pun org tua cakap maybe alahan 😅 now 32week dah

Saya alahan dengan sabun yang ada fragrance habis satu badan naik gatal-gatal ruam.. lepas sy tukar sabun pakai sebamed n cetaphil baru ok 😃

Normal sis, sbb sya pun alaminya thn rujuk dgn doktor, dktr sruh sapu pelembab utk lembabkan kulit..klu klt kering lgi gatal nnt

Sy masa prgnt3rd tmster bhgian kaki gatal sgt2 smpai kadang2 bgn pg tgok kaki dh bdarah sbb kena garu masa tidur..

normal rasa nya, sbb saya pun gatal gatal kaki. munkin sbb kering. asal pregnant mesti gatal. 😂

Normal...sy dua pregnancy kena..doc tak bg ubat pun..menggaru je

Sama dgn sy.. keempat-empat ank alahan,gatal2 kaki..