Cara penyimpanan susu

assalammualaikum semua , sy nk tanya sedikit soalan kpd ibu2 yg ad kt dalam ni... Mcm mn ye nk simpan susu yg sudh dipam , klau dekat luar berthan brp jam , klau simpan dlm peti ais brp hri boleh tahan dn kalau simpan di tempat sejuk beku brp lama boleh tahan... Sy ad jugk google sblm ni , tp sy kurang faham.. Jd utk ibu2 yg ad pengalaman. Dlm penyimpanan susu bdn ni boleh x tlg share kt sy.. Terima kasih ♥ #pleasehelp

1 Balas

susu fresh yg baru sudah dipam tahan 4jam pada suhu bilik tahan 8jam pada suhu beraircond chiller 3~5hari. if hari ke5 masih tak digunakan boleh simpan dlm freezer. freezer peti ais 1 pintu - up to 2minggu freezer peti ais 2 pintu - up to 3bulan deep freezer - up to 6bulan kalau susu yg telah dipanaskan hanya tahan 1jam@2jam sahaja. kalau baby minum dn masih berbaki pon susu tu hanya tahan sejam. selepas tu kena buang. ini utk baby yg lahir cukup term. kalau pramatang lain sikit

7mo ago

Terima kasih ..