Pedih ulu hati

Sy kerap pedih ulu hati malam2 smpai x boleh nk tidor..nafas pon jadi sesak..mcm mama nk elak bnda ni..mkn ubat pon x jalan

3 Balas

sya sdh alami sejak 32w yg lpas😅sya mkn bubur ja sis smpai skrg,bubur dgn sayur rebus,sup tnpa minyak,ikan rebus,elak mkn pedas dan brminyak,jgn mkn 40 minit sblum tdur..klau masih rasa pedih ulu hati sya kunyah gula² mentos tu sja,sya stop gula² mentos takut sakit gigi,so beli gaviscon,dan bgitau doc pasal pedih ulu hati,so doc bagi ubat cecair mcm ubat gastrik tu,skrg 34w ble tdur sdh tnpa ada masala pedih ulu hati😅

Sy pernah kena haritu, sy elak makan pedas/panas dulu for few days. Dan jangan makan bila dekat waktu nak tido. Alhamdulillah dah okey. Elak jugak makan terlalu kenyang dalam satu2 masa

Elakkan makanan dan minuman yg buat pedih ulu hati ni. Jaga posisi dan kerap senam sesuai kehamilan. Brisk walk bagus.