Kembung perut 10w

Sy kembung perut sangat2 kat atas tgah2 perut2 😭😭 tatau da nk buat apa. Mcm mna nk hlgknnya? Srs quest 😭😭 #firstbaby #ingintahu

7 Balas

asid reflux tu... mkn dlm kuantiti sikit tp kerap kurangkan mkn pedas dan makanan berasid tidur mengiring minum air suam perlahan-lahan bnykkn bersenam ringan/ bergerak. berjalan pun ok. biar kluar kentut2, sendawa tu. kurangkan mkn manis2, lg buat perut bloating. mcm sy hidu balm yg mild mcm balm bidara, letak kt hidung, leher, celah dada dan bawah dada/ atas perut tu. x berani letak kt perut. mmg kluar sendawa sikit2 hingga lega senang tido. letak botol balm sebelah muka senang hidu.

3y ago

ohh mcm tu. sy hidu vicks tak jd apa hm. nanti sy try beli bidara.. thank sis

Saya pun sama. Berangin je perutkan. Ulu hati sakit. Perut kembung. Makan tak kene, minum tak kene. Muntah, loya. Suruh suami urut kan kat blkg pinggang buang angin tu, lega sikit. Doc ada bg ubat angin tp sy jarang amik. Tp mmg tak hilang lah. Kene kerap makan, tp bila makan amik sikit je. Jgn bg perut kosong atau makan lambat. Sentiasa ada snek mcm biskut ke, roti utk alas perut tu. Dah kene mmg perit.

3y ago

haah btul tu sis ,perit sgt hm.. okyy sis thank you yeaa

sy haritu pun sama.. serba tak kene sapu minyak angin pun tak jalan.. buat la ape pun tak jalan..last2 sy redha kn je.. masuk 11 week tkde dh kembung.. dtg pulak alahan lain.. allah😅 smoga allah kurnia kan kesabaran yg tinggi buat kita ye.. aamin

3y ago

ohhh mmg mcm tu yea tp mmg sakit sangat kan kembung dia jd mengeras mcm tu kat tengah2 dada kita hmm.. aamiin2🥰🥰

Sama ngn sy skrg ni. Asyik berangin je. Sy just make sure makan n bnyk duduk. Tp sama je..still x selesa.tp at least x muntah. Rasa nya kna harungi je la

3y ago

sakit sangat kan. dia jd mengeras bhgian atas prut tu 😭

Sy ingatkan sy je yg terasa perut cepat masuk angin. Sapu minyak angin pun tak jalan. Perut tak selesa. Tambah pulak dgn loya muntah semuaa. 🤣

3y ago

kan sis, dah makan still perut kembung jgk . isi vick tak jd apa pun hm 😭

normal tu.. perut mmg akan rasa bloating je.. kena kerap makan tapi makan sikit2. jgn biar perut kosong.

3y ago

ohh mmg akan bloating ye time pregnant?

normal

3y ago

tq sis