Soya

sy hamil 5week 5day..nk tnya boleh ke sy minum soya selalu..beri kesan tak kat kndungn sy nnti?

26 Balas

Throwback masa pregnant anak no 3, sgt suka minum Susu soya. Semingu berkali² minum. End up anak lahir memang putih gebu. Tapi bila start 8 months gitu, kulit dia start jadi sangat sensitif dan bermasalah. Mcm dlm gambar... Naik biji² gatal seluruh badan. Kesian sangat² 😭... Kalau ikutkan pergi doktor kulit dan pakar, rasanya beribu RM dah abis. Last² masa umur dia 3 tahun dpt buat regular appointment dengan pakar kulit hospital kerajaaan sampailah umur dalam 6 tahun. Sekarang dah stop sbb dah tak sensitif dah unless salah makan seafood yang X fresh... Conclusion nya, minum ajalah susu biasa.. Sesekali once a month, tak apalah. Kalau kerap, tu lah risikonya. Tapi untuk product soya yg lain, mcm tempe, tauhu @ taufufah, saya tak pasti. Maybe Okey kot compare to Susu soya...

Minum soya nnt mmg kulit baby putih, cantik..tapi sayang senang keradangan..ni pengalaman sendri masa ank sulung mmg saya hantu soya dan kesan kepada baby kulitnya sgt sensitif..senang merah2 pedih..baby kerap meragam bila berpeluh sampai kna dapatkan rawatan ngan pakar kulit kat hkl.sekarang da 4 tahun da umurnya dan masih lagi sensitif..dan masih lagi terima rawatan setiap 6 bulan..so sis timbang sendirila ye..sy mngandung ank kedua doctor yg rawat anak saya tegah utk tak minum soya untuk elakkan masalah pada baby lagi nanti..

5y ago

Mcm anak saya dululah... Asal kena gigit serangga, nyamuk atau semut, bintat bukan setempat, tapi sampai 1 badan... Kesian sangatkan...

Masa pregnant anak ke-2 sy suka minum soya sebab xtau lg pasal soya ni boleh sebabkan masalah kulit. Lagi pun soya tu je yg boleh terima tekak ni. Bila anak dah lahir, kulit mmg putih tp tu la sensitif. Kena gigit nyamuk sikit dah tinggalkan bekas hitam pd kulit. 😔

First sy dpt thu prgnnt n g scan/buka buku wktu 5w,doc xsarankan sy minum soya and produk koko..dia siap tulis di bku pink elakkan soya.. Lebihkan peria n hati.. Katanyer rahim sy lemah lgi prnh ggur

Pregnant sblm ni sy suka sgt minum soya bila scan doc ckp sy ada cyst.. Trus sy tgglkn soya dan skrg pregnant lg Alhamdulillah ok.. Cyst pn dh xde..

Soy tak bagus sebenarnya, kalau x pregnant pun tak digalakkan minum, inikan masa preggy, kalau sesekali tu ok kot kalau amalkan maybe tak payah

nurse selalu cakap kat patient yg talasemia yang sumber dari kacang soya ni elok.. etc kicap & susu.. tak pasti pulak utk yg normal pregnancy

Sy dulu minum gak soya, tp bkn selalu la...ad yg ckp klu selalu sgt minum soya, 6t effect kulit baby after b’salin, kulit mudah sensitif...

Ada org kata tk brp elok kerap minum soya. Kulit bby mmg cntik bila lahir. Tp jd sensitif. Tp wallahualam lah sis. Sya jrg2 minum je

Ramai kata minum soya xbagus.... Sbb katanya nnti anak lahir, kulit jadi sensitif.... Better minum susu sis... Drpd soya...