HAI MOMMY JOM SHARE TIPS/PGLMN UTK URUS BABY & RUMAH🤗X KIRA HOUSEWIFE ATAU IBU YG BKRJA

Sy full housewife & first mom. Laki krja kdg2 ot, krja luar & kdg2 juga x balik rumah. As a first time mom mmg ssh jga laa kn nak urus baby sorang2, family pun jauh😆so sy buat gini je 1. Utk msak, sy sediakn siap2. Cth mcm ayam/ikan sy akan perap & simpan kat dlm kontiner. Sayur pun sy akn buat bgtu jga potong siap2 & smpan dlm kontiner. Nti bila nak msak x yah lg ssh2 nak potong2 2. Kalu krja rumah mcm kemas2 gitu, sy buat sikit2 je. Smntra baby tdur sy kemas apa yg patut n sapu2. 3. Utk urus baby, baju baby pun sy dah lipat siap2 apa yg baby pakai pagi-mlm. Kdg klu baby lewat bgun pagi sy lap2 bdn je, ptg bru bgi baby mndi. 4. Kain pula, sy jenis yg x suka sgt kumpul kain😆cuma klu mood masatu btul2 x larat sy kumpul je. So sy buat gini, tiap kali sy mandi sy akan cuci kain terus🤣 5. Kalu bab nak msak pula, pagi sy x msak sbab husb pun jenis yg x suka sgt sarapan. Sy msak tgh hari & mlm je. Tiap mnggu sy akn listkn isnin-ahad apa menu yg sy akn msak, spya x yah pening2 nak fikir msak apa🤣🤣cuma kdg2 klu husb rajin dy msak mlm 6. Me time, hujung mnggu sy srh husb jaga sehari spya dy pun rasa juga mcm mna penat jaga baby🤣baby sy bru msuk 3bulan full bf, jdi klu masani husb yg tgk2 sy cuma bgi susu je lpastu husb bgi tdur & jaga. Hahh masani bole la tgk2 drama utk hlngkn penat & stress😊 Nsib husb fhm jga, sbab awl2 bersalin haritu (czer) sy pantang sndri & hmpir burnout, stress smpai nangis2 mrh kat baby penat sgt kn😆 7. Sy jenis yg x suka sgt nak kluar sbab ank full bf & sy bgi df x pump susu. Sebulan 2kali kluar je teman husb g beli brg dapur nak tnggu ank pndai mkn bru senang sikit nak kluar😆masani sekali skala mnta blnja husb mkn luar🤣 Sbab sy first time mom tips&pglmn masi sikit lg😊yg nak share tips&pglmn jomlaa share manatau sikit2 mbntu ibu2 💗💗💗#firstmom #firstmom #bantusharepengalaman#bantujawab

1 Balas

Bagus awak planning gitu Tapi bab mandi baby tu better jangan skip even baby bangun lewat. Boleh buat panas dalam badan n demam. Saya sendiri dah biasa mandikan anak2 sehari 3x… pagi tengahari n petang… kecuali musim hujan ka skip tengahari gitu jaa…

4w ago

alamaa ya ke😊tq lpasni sy mandikn baby pagi juga