Sekadar nak meluah isi hati

sy firstime mom & duduk jauh dari family. tak balik rmh family kadang berbulan & bila balik rmh family sekejap je tak sampai sehari. i really miss my mom my dad, kakak ii adik dan jugak kucing kucing sy. especially rindu masakan mk 😢 tambah lagi kita pregnant kan ada benda kita rasa nk mak buatkan. sy duduk rmh sendiri yg suami beli & duduk berjiran. tiap hari sy tunggu suami balik kerja sebab dia je teman sy bercakap. jiran sy plk dia ada ank kecik dlm umur 6/7 tahun mcm tuu perempuan & sorang lelaki. tiap hari ank dia suka menangis & mengamuk sampai sy dgr. almost setiap hari mcm tuu, sampaikan sy terketar mcm naik baran mcm tuu sebab rasa terganggu atau emosi semasa pregnant mungkin. bila petang ii kawan ii ank lelaki dia plk, main bola kdg ii main depan pagar rmh sy even rmh dia ada tapi selalu main dpn rmh sy. sy stress & sy selalu pergi depan pintu buat mata tajam dekat bdk ii tuu dengan bdn rasa terketar rasa mcm baran gila. suami sy nk sy berpantang rmh sendiri bukan rmh mk ayh sy. dia cakap dia boleh ambik mk tiap tiap hari datang tengokkan sy. tp mcm mana ayh & adik bradik sy nk tgk cucu & ank sedara sulung diorang? sy tahu suami sy nk yg terbaik utk sy, sebab rmh mk takde tandas duduk. tapi sy sebagai seorang ank dan jugak firstime pregnant, sy nak orang jaga sy, jaga emosi dan mental sy. sy nak mak jaga selagi mk masih ada. duduk kat rmh sendiri masa pregnant sy byk stress sebab jiran, bayangkan kalau tengah berpantang nanti hari hari stress dgn jiran mungkin sy boleh gila 🙂 kadang sedih bila kita korban perasaan mcm ni, boleh kata tiap hari sy fikir pasal berpantang nanti. stress,risau,sedih. banyak. suami sy baik, sangat sangat baik. cuma sy harap sy dapat berpantang kat rmh mk ayh sy je 🥲🥲 #doneluah

6 Balas

apa kata awak luah kt husband mcm awak luah ni, maybe bila awak luah n slowtalk dia akan faham. sbb emosi time dlm pantang mmg lain sikit, dgn first time ada anak, belum lagi anak kuning ke apa. maybe dia nak ampa dua ada depan mata even sanggup bawa mak tiap hari, tapi dia kena mgalah sikit la bab ni, kena ikut pilihan awak. tambah skrg pun emosi awak tak stabil. apa pun slowtalk dgn husband, inshaAllah dia faham sbb bykkan first mom mmg nak pantang dgn family sendiri.

5mo ago

InshaAllah, baik awk. Terima kasih 🥰

ok lg sis ada rumah sndiri..sy rasa jga apa sis rasa.. nk bpantang rumah fmily sndiri jauh.. nk pntg rumah sndiri xda rumah, sbb skrg sewa blik je.. laki nak pntg d umah mak bapa dia.. sy pla x slesa.. dh byk kali jga cuba minta pantang umah mak sndiri..bole dia ckp mcm xda laki..risau diam rumah mentua ni..makin ada ipar yg mcm x kenan ngn kta.. smua djeles.. ssh juga.

5mo ago

mashaAllah, sy rasa sy dah berat tp masalah awk lagi berat. sabar ye wak. sy pun mcm tu, even mak mertua baik tapi tak akan pernah sama dengan mak kita sendiri kan. nak meminta masa berpantang semua dgn mak sendiri takde segan silu dah tapi kalau dgn mak mertua mesti byk korbankan apa yang kita perlu nanti 🥺 sy takut nak minta izin dgn suami nk berpantang rmh mk takut mcm awk cakap laa "mcm takde laki". hakikatnya kita memang perlukan suami & walaupun kita dah jadi seorang ibu, kita tetap perlukan ibu untuk ajar & jaga kita. kita nk yang terbaik utk diri kita semasa berpantang je tak lama pun hm. semoga dipermudahkan urusan kita kan wak 🥺

saya bab2 ni saya akan berkeras dengan apa yg saya nak dan apa yg saya fikir baik utk saya. kalau saya minta and cakap baik2 tapi taknak toleransi dan dgr cakap saya, memang saya gaduh je, peduli apa. yg nak hadap tekanan emosi masa pantang nnt saya bukan husband. ni sekadar pandangan la. saya takda masalah ni sebab memang akan pantang rumah mak sendiri.

awk boleh discuss dengan husband. tndas duduk xde xpe tp boleh beli portable kerusi letak kt tndas cangkung tu.. faham anak pertama mesti nk mak kite yg jaga plus kite lagi selesa kan.. awk ckp lah emosi awk kene jaga percaya lah emosi time pregnant dengan emosi masa berpantang lain sgt.. bincang ok dengan suami. semoga dipermudahkan urusan awk

Dah luah dgn suami ke ? Kadang2 suami ni kalau kita cakap elok2 luah semua isi hati InsyaaAllah dia izinkan . masih ada masa nak pujuk ... macam suami saya pon banyak kali juga luah bgitau perasaan n masalah ..lama2 terbuka hati juga

5mo ago

InsyaaAllah, semoga hati suami puan terbuka dengan izin Allah 🤲🏼

doa banyak ii sis, supaya terbuka hati suami sis utk sis berpantang kt rumah mak sis, jgn sedih ii ye, insya Allah ada jalan tu