Kerak dikepala baby

Salam IBU2 nk tnya ,Ank sy dikepala dia ada kerak mcm daki TPi mil sy xbg buang lgi alasan dia kepala anak sy xkeras lgi TPi semalam sy bawak Ank sy ke rmh kakak sy lepastu dia geram tgk kerak dikepala Ank sy dan bau kurang menyenangkan dia pun tlong buang dgn baby oil , sbb sy xpndai anak first dan dia berpengalaman ,lepastu sy balik rmh, mil sy tnya kenapa buang kerak dikepala Ank sy dia kata kepala Ank sy xkeras lgi sy kesian tgk ank sy dgn daki atas kepala lepastu sy nk cukur rambut ank sy pun mil xbg sy stress dia kata kalau ckur rmbut baby nanti xlebat sdgkan mak sy dan family belah sy sruh cukur rambut TPi mil sy MMG xnak ckur sdgkan tu Ank sy ,suami sy plk suka ikut ckp ibu dia sy stress sgt2 ,persoalan sy betul ke xboleh buang kerak daki atas kepala baby sbb alasan kepala baby xkeras lgi ?#seriusnanya #firstbaby #firstmom

7 Balas

Takda masalah pun awak buang kerak2 tu.. bila tak buang, nampak maknya mcm pengotor,. Buat pelan pelan takpa.. selagi bby tak nangis sakit, takda masalah pun..sebab lama lama biar mmg berbau.. lagipun, bukannya ditonyoh kuat pun waktu buang kerak tu.. mmg selalu akan letak bby oil bg lembut, dan baru buang.. Org tua tua lah paling payah sekali nk educate..diorg ni takkan penah habis dgn pantang larang lah, nnt tak itu lah ini lah.. buat ikut kata hati ibu.. Itu anak awak, awak shj ada hak ke atas anak awak, sy cukur je rambut bby sekali, elok je lebat.. kalau tak salah sunnah rasanya.. tgok mufti punya site.. share dekat suami.. diorg ni kdg kena tegur cara halus

kalau kerak/cradle cap ni kena tengok jenis. mcm anak sy sikit lpastu nipis setompok kecil je. sy xusik. cuma bila syampu ,sikat, auto hilang sendiri. geram mmg geram rasa nk hilangkan. tp sbb risau infection kalau salah cara. so sy biar. rutin mcm biasa je,syampu ,sikat mcm biasa.. tau2 hilang sendiri. kalau cukur rambut pulak. bg sy mmg kne cukur. sbb rmbut tu dri alam rahim lgi.. brcmpur mcm2 air. sy masa cukur rmbut anak ,bhgian rmbut atas kepala mcm tobek sikit. yg ada kiri kanan. lpas cukur skrg ni naik lebat sekata..buat je sis yg trbaik.. anak kita..

1st of all kerak di kepala tu bukan daki. Itu cradle cap, boleh google di sana banyak explaination. Lg awl di bersihkan, lebih bagus. Betul la apa yg kakak awk buat, klu tak sampai bila kepala bby nk bersih. Nak bersihkan letak baby oil dkt kwsn cradle cap, biarkan 10 minit then sikat pkai sikat bby slow2. Cukur rambut tu utk menjamin kebersihan kepala & rambut bby, sbb rambut tu dari dlm rahim. Bukannya rambut tu tak tumbuh balik nanti.

kerak tu klo biar lama2 nnti kepala bby boleh jd hanyir.nnti akn jd infection.x perlu biar bnda kotor ade kt tbuh,bnda boleh dicuci kite cuci la.cuma kena lmbut2 la sbb isau ubun2 bby lmbut lg kn.

Rambut bayi elok di cukur,sapu baby oil utk b'sihkn.sy guna syampu bayi Sebamed.mmg elok kepala ank lepas tu

buh minyak bg hilangkn kerak.urut kn

Kena cukur tu rambut dia