Tak selara makan

Sy first time preggy dah 7minggu.. selalu rasa mual, pening, nak muntah, & rasa mengantuk sgt smpai rasa hilang selera makan. Stu lagi, sy tak suka bau makanan bertumis, berkuah merah & ada bawang. Dh beberapa ary sy mkn tk btul. Nasi tk sentuh langsung. Sy risau jika ada bagi kesan terhadap bayi dlm kndungan sy. Normal ke macam tu?

12 Balas

normal sis.. sy masuk 5 bulan kandungan baru betul2 slera.. tu pun nasi masih kurg mkn.. lebih prefer mkn jenis pasta, mee, bihun roti tu semua.. tp saya kuat mkn buah masa 1st trimester sampai sekarang sb tu je slera.. sy dulu pikir pasal masakan pun pening mual.. tp yg peliknya sy suka pulak bau tumis2.. kalau nak mkn nasi sy akan boleh mkn nasi minyak, nasi lemak @nasi kerabu je.. nasi putih xboleh bau pun.. dapur pun sy xjenguk sb tgk je dapur rasa mual..

normal, sy pon masa trimester 1 mcm tu... mkn tak byk, smpai berat turun.. lepas mkn muntah balik semua y sy mkn..dan sy jrg msk masa trimester 1 sbb tak thn bau.. tido je memanjang.. tapi dah masuk trimester 2, memanjang lapar.. baru lepas mkn, tak sampai sejam, perut berbunyi mintak mknn..

Ya normal je . Sy masuk bulan ke dua tu mmg alah tu dtg . Makan xllu xsuka bau tumis masakan tumis . Sambal tumis paling benci .. hehe .. tp skrg nk msk 4bln alhamdulillah selera makan beransur pulih walpn kdg2 loya tu ada .. yg penting jgn bg perut kosong .. sbb nnti lg terok nk muntah ..

Normal sis.. sama macam saya. Lembik 3 bulan sampai kena masuk air sekalitu. Makan tak boleh, minum air masak pun muntah balik..bau2 tumis, org masak tak boleh. But semua berkurangan bila masuk 2nd trimester. Its normal 🙃 anggap satu journey yg best ja bila kita alah teruk ni hehe

Normal sis sbb sya masa trimester pertama pun alami jgk sampai nk mkn x lalu pastu nk tdor je masuk trimeter kedua alhamdulilah berselera tinggi sikit hhee

normal je sis.. saya pon mcm tu berlarutan smpai masuk 4 bulan.. masuk 5 bulan jadi kuat makan pulak.. hehe. semoga dipermudahkan urusan sis...

normal sis..Alahan tuu.. InShaAllah nanti beransur kurang..Moga dipermudahkan ye..Yang penting vitamin jangan skip

Normal, asalkan jgn lupa makan vitamin yg disarankan oleh doctor. Don't worry😊

Sy pun 7weeks dan tengah alami benda sama..cuma sy tak suka tidur 😅

normal, nanti masuk 4@5 bulan baru okay. Stay happy ye sis 💜💜