Just nk meluah

Sy first mom, kawin time betul2 sblm lockdown. 2 tahun kawin baru ada rezeki mengandung. Time pkp suami memang xleh kerja, n kene buang kerja sbb syarikat bankrup. Lepas beberapa bulan lockdown dia ada kerja, tp kerja kg, betul2 cukup mkn kami berdua. Now, lepas raya haritu baru dpt kerja okay sikit, dpt tahu sy pregnant time bulan puasa. Lepas raya kami terus pjj, sy stay dgn fmly sy. Skrg ni, syarikat yg dia kerja pon bankrup, gaji bulan2 lepas pon xbyr. Sy agak stress dgn kewangan kami. Skrg dah nk masuk 6bulan pregnant. Brg baby satu pon xbeli lg. hmmm simpanan sy pon xbyk, fikir untuk nk beli lauk time berpantang lg. fmly sy bukan org senang. Jarang xstress fikir nasib diri😂😂

10 Balas

relax la. sye dh 7bulan x beli pon lgi brg bby. x perlu stress pon. nnti dkt nk bersalin bru beli. beli je yg penting2 dlu kalau x ckup bajet. pampers, baju, susu, minyak, mandian bby. yg baby cot ke katil ke stroller ke kalau xde bajet xyah beli dlu. ltk bby atas katil awk je. jnji jgn mlm2 tdo tepenyet bby sudah. nak murah beli dkt shopee. byk je murah2 jual baju pampers. baju pon beli yg size 0-6 boleh pakai lama sikit. bju nb kdg ade bby pakai 2w je. lps tu kena tukar baju baru sbb dh x muat. pampers crik yg brand murah tapi kualiti. molfix ade. genki tu kena try n error, ade org ckp ok, ade org ckp cpt bocor. lauk pantang tu xyah pening2. ayam, ikan, sayur, buah. udang sotong seafood tu elak dlu, tkut nnti gatal dkt tmpt luka. ayam sekor tu asing siap2 dlm bekas kecik2. kira nnti org yg tlg masak amek 1bekas je. xkcau yg lain. ikan pon sama jugak. yg penting sayur kena lebih. sayur tu boleh mkn ulam2 pon ok. nak jimat lagi, esok pi kedai, carik benih, tanam sendiri. xpon beli anak pokok, sng sikit jaga dari anak benih. beli la bayam ke lettuce ke terung ke bendi ke. sayur yg awk makan. letak je dkt porch kete tu, siram sehari 2kali. kalau rumah atas, letak kt balcony. siram sehari 2kali jugak. nnti nk mkn tgl petik. lps tu ikan bilis sblm nak bersalin boleh je goreng dlu siap2 garing, campur bwg putih hiris, black pepper, halia. simpan dlm tupperware. kalau xde lauk, boleh mkn tu. xyah nak stress2. jgn risau, rezeki anak sentiasa ade. kite yg selalu tumpang rezeki anak. husband awk tu ade motor ke suruh pi dftr jadi food rider. kalau xde kje boleh jadi rider. rajin cedok order byk la dpt. ade rider smpai 5k 6k sebulan boleh dpt.

2y ago

Suke sgt cadangan sis, efficient sungguh 👍👍

Saya pon lebih kurang mcm ni, masa awal pregnant saya still kerja. Sampai lah dokter sarankan suruh bedrest sbb bleeding on off. So berbulan jugak lah saya dok rumah and husband suruh berhenti kerja. Husband plak kerja gaji cukup2 mkn je. Perut makin lama makin besar nak cari kerja part time pon susah area sini susah cari kerja. Ada yang x terima ibu mengandung bekerja xnk ambik risiko. Bulan ni struggle sikit nak byr duit sewa rumah sampai lah terpaksa cerita kat mak ayah, nasib dorang faham dorg bgi pinjamkan dulu. Memang stress selalu, dengan barang baby x beli apa lagi. Baru2 nak ada taska nak pakai part time. Saya try situ. Alhamdulillah dapat, boleh lah niat saya nak tolong suami ringankan beban dia. Saya pon nak masuk 6 bulan. Due 16/12 ni 😅

Jangan stress mummy, saya pun ada masalah kewangan dgn husb. Kami pjj atas sbb dia baru je dpt kerja, org kata baru nak start hidupla. Rumah pun takde lg, nak menyewa pun rasa tak mampu lg takat ni. Pikir nk beranak lg, brg baby lg, mkn minum kami berdua lg. tp sy tanak stress2 saya cari jalan lain. Utk brg baby, boleh try sign up sample2 kt fb. Mana2 iklan sample brg baby tu awk sign up je. Saya buat camtu alhamdulillah la membantu jugak. Baju2 baby, tiap bulan beli dlm 2-3 helai dlm shopee. Mampu beli murah2 je utk anak. Sedih tp rezeki takat ni je. Jgn stress2 ya, sian baby dlm perut. InsyaAllah ada rezeki Allah nk bg nnti ❤️

samalah suami saya dia berhenti kerja masa musim pkp sebab masa tu saya pregnant anak sulung takut nanti tak dapat suami balik lagipun rumah sewa , pastu setahun juga dia tak kerja dapat kerja gaji sehari rm50 kerja upah buat rumah .. mula2 memang susah sangat tapi alhamdullillah semua kelengkapan baby masa tu saya dah beli awal sebelum suami berhenti , sekarang dia buat kerja2 kg je dia takleh kerja macam dulu sebab ada masalah kesihatan pulak dan diberi rezeki anak kedua .. alhamdullillah walau gaji sikit kami rasa cukup , saya beli kelengkapan baby yang perlu saja yang tak perlu saya tak beli sebab baby cepat membesar ..

x pyh stress2 awk... sy pun xde la senang mana tp alhmdulillah rezeki setiap org tu Allah dh tentukan.. sy first pregnancy kalau boleh xnk susahkan suami sbb dia sorang je yg keje n komitmen dia byk.. sy pun dh berhenti keje.. duit simpanan tu sy buat beli brg baby and makanan utk pantang nnt.. baju baby semua sy beli bundle and preloved je.. and sis boleh masuk group preloved baju baby dkt fb.. murah2 je org jual.. beli yg penting2 je.. stroller katil bagai tu nanti2 pun takpe sbb sy pun beli carseat yg secondhand je rm50.. byk je org jual murah2 and kualiti still ok.. kena pandai cari.. chilll ok sis👌🏻🫰🏻

Saya kahwin 2021, kebetulan 2022 pindah balik ke kg sebab boss husband buka branch baru. Dan kebetulan puasa nie juga saya dpt tahu saya pregnant, takde 1 pun company nak ambil saya bekerja. Komitmen saya 100% husband bayarkan. Bulan2 balance gaji dia tinggal RM100-200 je. Terpaksa la dia buat part time mengacau dodol sehari RM100 sabtu ahad utk cover belanja. Saya pula jual rantai tangan nikah, subang and loket saya 😂 semua utk beli brg baby. Saya pun dah 6 bulan juga, baru start beli. Tambah saya ada GDM. Jadi saya target bulan ke8 saya dah siap packing brg masuk bonet.

takpe awak..jangan stress okey, percaya pada rezeki Allah bagi..sikit atau banyak, mesti ada berkat..kdg2 Allah xbg kita senang sbb Allah syg kita..sy pun terpakse behenti kerja sbb semput..suami pun kerja kg..dpt makan sehari dua kali pun dah bersyukur..brg baby tak beli lg, plan nk beli yg penting dulu..sikit2 je beli..pakai basuh pakai basuh..kite org susah, insyaallah akhirat nnt kite jd org senang..tapi syarat nye kene redha n bersyukur..jngn mengeluh okey..❤️

sy pun belum beli lagi masih survey, jgn stress2, inshaallah allah permudahkan urusan, beli sikit2 starter pack je semua sbb baby pun kita xtahu apa yg sesuai untuk dorg kan takut xserasi , kadang2 xterduga sedara mara bagi baju anak2 dorg, untuk makanan pantang tu, biasanya kita makan benda rebus2 inshaallah allah permudahkan urusan, doa seorg ibu ni xde hijab tau,

samalah kite sis 6bulan da tp x beli pape. suami un xde duit.. kita hnya mmpu bdoa dkt Allah je😭😭 inshaAllah rezeki anak Allah da aturkan utk kite

Saya pun belum beli apa2 lagi. 6 bulan masih awal. Beli barang yang perlu sahaja. Stroller lain2 tak perlu.