Macamane ibu² hadapi masalah kekurangan wang?

Saye 1st mom,sy sentiase risau sbb xde simpanan utk beli barang² anak. Saye bekerje tp gaji terlalu kecik utk tmpung diri sendiri pon cukup². Ade mase down sgt sbb hutang nk kene selesaikan,keperluan harian pn perlukan belanje.Sy kalau boleh tak nak harapkan suami sbb dia pon perlu tggung bnyk pekare.Sekarang sy baru 19W++ barang apa pon sy xtengok lagi.

6 Balas

Hai awk, sy pun 1st mom and ttc selama 1tahun 6 bulan. Sepanjang ttc ekonomi kami baik2 sja dan dua kali gugur. Mula2 rse mcm knapa masih tk dikurniakan zuriat lg sedangkn kami suami istri baik2 sja,ekonomi pun baik2 sja smpi sy ckp dlm hati “masih belum mampu ke kami nk jd parents dgn ekonomi yg skrg ni” tp selepas dpt thu preggy, kami diuji dri segi ekonomi pula🥹. Skrg bru sy faham kenapa dan mengapa. Disaat org diuji dgn ekonomi yg memuaskan tp dia juga diuji dgn rezeki zuriat. Dan disaat diuji dgn ekonomi yg jatuh kita diberikan rezeki dri segi anak. Dan skrg sy pun diuji mcm awk dan simpanan bru ada rm50 shja utk baby walhal bulan 6 ni dh tiba masa nak bersalin. Sy tak bekerja hanya suami yg bekerja.Tp dlm masa yg sama mak sy bnyk membantu dri segi bli pakaian baby even tk bnyk tp ada. InysaAllah akan ada rezeki utk awk dan baby. Semoga Allah permudahkan urusan awk dan baby dlm segala hal ya🫶🏻

4mo ago

hi,time kasih sgt² awak sebab bagi kata² semangat semoga Awak juga Allah bantu dalam segala hal rezeki dunia,lebih² lagi akhirat...hebat awk jd suri rumah..

Sama juga dengan saya , Gaji kadang takcukup sebenarnya nak beli barang keperluan bby . Tapi saya gigihkan juga asingkan walaupun RM50 Beli juga sikit . Semoga awak dimurahkan rezeki ya , beli sehelai dua pun takpe . Sikit sikit memadai . Beli jangan sampai ikut orang 7-8 helai . Cukup 2-3 helai tengok kemampuan kita . Barang yang lain cuba bandingkan harga kedai dengan online mana yang lebih murah . Sis kena slowtalk dengan suami juga , Kalau boleh keluar sorang 50 / 25 pun dah memadai . Sama sama nak anak , sama sama usaha . in shaa allah . Percaya pada rezeki anak ya , jangan down ! 19w masih banyak masa . Semoga dipermudahkan urusan awak ya ☺️

4mo ago

terime kasih ye untuk kate² yg baik ini.ininpin rezeki juge dapat motivasi dan panduan.Semoge yg baik² juge utk awak dan keluarge dunia lebih² akhirat dan dipermudahkan segale urusan.

saya masa anak Sye masih bekerja hingga nak melahirkan. alhamdulillah masih ada rezeki lagi .. dan lepas bersalin Sye berhenti kerja sbb sepenuhnya jaga anak sbb Sye Tk hntar pengasuh kerana kos lagi kan .. Alhamdulillah anak skrg da 2tahun 10bulan , dan sedang kandung anak second.. alhamdulillah mungkin rezeki Allah sentiasa ada Sye pun skrg tak kerja , cuma buat bisnes on9 kecil2 je dan jual barang2 yg tak guna tapi masih elok di group barang terpakai dari situlah dpt sikit duit buat simpanan 😊dan alhamdulillah jugak suami dpt menjadi kerja tetap dari kontrak.. insyaallah ada rezeki buat mommy's2 semua juga 🤲🏻aminn

4mo ago

MashaAllah,hebat puan ni..saye rase mcm sy susah dah.Tp puan mesti lebih struggle dr saye.semoge Allah bantu kita sama² murahkan rezeki keluarge kite🤍 terime kasih utk kate² semangat ni

cuba sis daftar club baby dan ibu kdg ade freesample die bg. sy stakat ni ikhtiar kt situ je dlu untuk pampers baby,socks. cuba sis dftar dlu dan mintak sample pampers hai ibu2 jom kite isi sample diapers percuma 🥰 1️⃣ https://www.merriesfamily.com.my/r/OWVIFX 2️⃣https://drypers.com.my/drypers-baby-club/en masukkan referral code 👉 DRY76935 nti google mamypoko, huggies n petpet pon ade sample pampers

semoga awak dimurahkan rezeki.amin..kuatkan semangat..moga lahir baby too membawa rezeki kpd awak.. Allah hadirkan Zuriat sbb dea tw kita mampu..hadapi dgn tenang ye..

4mo ago

terime kasih awak..terime kasih untuk kate² yg baik🫰

awak buat tabung pastu simpanlah duit dlm tabung tu ikut kemampuan awak