Dalam kerisauan

Sy dh 5bulan .. knp perut sy sama jer kdg org tny.. betul ke mengandung??knp perut mcm jugak.. xbesar pun.. kdg buat sy stress.. siapa ada masalah mcm sy . Ye..

54 Balas

apo nak stres sis. saya ni sengaja tutup taknak org tahu pregnant. pakai baju baggy2.tp dah nk masuk 8bulan dh takboleh sorok. tu pun ada yg tegur kenapa nampak gemok.🤣 yg kena stres nanti lepas bsalin. mental lepas bsalin kena kuat. siapkan pengetahuan tentang penyusuan bayi. siapkan mental utk hadap waktu berpantang. siapkan mental nk hadap org bandingkan waktu pantang mereka dgn kita. cara mereka jaga anak mereka. ok. tu yg sy hadap spanjang berpantang dr bulan 9 hgga bulan awal bulan 12 mcm tak siuman. lani dh free dr toxic makcik bawang #103days jaga makan dlm pantang. kuatkan menyusu. awak boleh kurus dgn amalkan 2perkara tu. sy buat 2 tu je.dari 93kg,67kg lani

kalau dah scan , dok kata baby ok x da masalah tu je difikirkan .. x perlu fikir bab perut beso ke kecik ke .. baby dlm perut yg penting dri rupa perut .. nak stress org tnya ngandong ke x sbb perut x nampak utk apa ? kenapa nak jejaskan kesihatan diri sndiri disbbkan org lain ? bukan dorg nanti jaga sis kalau stress smpai effect kandungan .. dorg tnya ngandong ke x , gtau je ye .. dhtu abaikan dorg ckp apa lagi .. jgn jejaskan kesihatan diri sndiri and baby .. kesian dkt baby ibu stress effect dkt janin .. pentingkan diri sndiri dgn anak dulu ..

Sy pon mcm awak, masa prgnt tu perut xbesar .. smpai org tnya btoi ka ngandung .. 9bulan pon perut still xbesar mana .... bby sy lahir berat 2.4kg .. masa scan kk doc kata berat 2.7kg .. xsemua org perut besar sis, kalau doc kata bby sihat, berat pon ok so xdak ap yg perlu dibimbangkan .. jgn nak risau sgt dgn apa yg org nak kata, yg mngandung kita kenapa plak diorang nak kena kalot2 perut kita besar ke kecik ka .. jnji bby dn dri kita sndri sihat , xpayah nak stress2 sis .. happy2 je ... nikmati rasa ngandung🥰

xperlu fikir apa org kata. buat apa awak nak stress kn diri awak. tak elok utk awak dan baby. yg penting awak tau condition baby awak okay setiap kali checkup. itu lg penting dr awak dok pk org2 toxic. chill2 sudah awak. enjoy awak punya pregnancy sudah. esok nmpk perut org toxic tu ckp mcm lain pula awak. lepastu bila bersalin pula nnt dorang ckp mcm lain pula. 1st pregnancy sy masa 7-8bulan baru nmpk perut. baru org tau kta pregnant. so chill okay.

perut sye masa 7 bulan baru buncit. sekarang dah 8 bulan baru besar and baru nampak mengandung. semua orang terkejut tengok perut sye then tanya dah berapa bulan. bila sye kata 8 bulan semua terkejut tanya bila mengandung 🤣 mak sye pulak orang langsung tak tau bila mengandung dulu. tau2 nampak baru balik dari hospital pegang baby je hahaha. jangan stress sis. sebenarnye rezeki tu perut kecik so that tak banyak duit keluar untuk beli baju, seluar and panties banyak2.

Relakd dear. Sy perut x besar pun. Masuk 30w br nmpk perut naik sikit. Tu pun perasan sbb pakai baju ketat kt perut. Sy xde beli bj pregnant pun. Pakai pe yg de je. Jimat! Huhu. Hjg² sy pakai suar n t-shirt pi opis sbb bj kurung dh nmpk seksi bila pakai. Jgn peduli pe org kata. Nt kesihatan awak terganggu. Enjoy pregnancy journey awak sbb pe yg awak lalu sy dh lalu dh. Sampai dh masuk wad nk bersalin pe de yg x percaya pregnant lg. Haha.

Mmg ade setengah org macam tu.. Sy xde pengalaman perut camtu tapi kawan saya ada mcm tu. Waktu akhir trimester nanti baru nampak perut. Jgn peduli apa org ckp yg penting awak sendiri tahu perkembangan kandungan awak. Scan berat ok semua ok jgn risau. Awak ada kelebihannye sbb xde stretch mark nanti lepas bersalin senang sikit jaga sebab kulit perut cantik. Anggap je tu rezeki Allah bagi.

rilek sis. ni bukan masalah. sy overweight pun perut nmpk bila dah 7 bulan. sy lg suka org x nmpk. surprise tahu2 ngandung xyah kecoh2. lgpun sy je tahu yg anak sy membesar sihat haaa. yg terlalu awal nmpk besar awal sgt tu like baru 3 bulan tp perut cam 5 bulan tu lg cam kena risau sbb takut berat naik mendadak ke ape buat kena bebel dgn nurse je. pedulikan kata org.

Mmg lumrah gitu sis. Sy ni da msuk 9 bln pon org ckp xnmpk preggy sbb perut ni ikut masing² and even kwn sy pon sampai dia bersalin pon org tkjut cause x nmpk baby bump tau² da bsalin nahhh rokiah 🤣 Apa yg penting kesihatan ibu and baby tu je yg sis fkir. Nanti lpas bsalin, pantang, tambah anak lg la fening nk mikir. Jgn stress and enjoy je 😁

baru 5bulan sis, jgn stress² sian bby..selalunya 7bulan keatas dh tak boleh sorok, sy pun perut kecik smpai la bersalin rupanya mmg bby xmembesar kat dlm .. iugr baby, keluar 2.2kg saja tapi cukup bulan..sy positive saja nak membesarkan dia, Alhamdullilah dah sebulan 3.8kg berat dia.. Abaikan kata² org , sentiasa positive ok 🫰🏻