Sakit perut

Sy baru 6week tapi dr awal tahu sy pregnant hari2 sy sakit perut terutamanya waktu petang.. dh check and bukan ectopic tapi doc suruh rehat.. selain rehat apa lg sy perlu buat? Sbb sy syak sy ada angin jugak ni sbb perut ni kdg sakit atas, kdg bawah.. mcm mana ya?

5 Balas

Salam semua. Saya dah lewat period 8 hari. Bila saya check-2 semula, saya perasa ada tanda-2 hamil. Bila saya check dekat klinik.. dr ckp saya kena kencing kotor and ada bagi ubat utk (Sakit perut, lawas kencing & antibiotik). Ubat antibiotik saya dah habis makan.. masa saya check upt dekat klinik naik double line lepastu keesokkan pagi saya check semula naik double line tapi samar-2. Utk pengetahuan semua, saya belum start mkan folic acid. Boleh ke saya start mkan skrg? Atau kena consult dengan dr dulu?

11mo ago

Boleh,, asid folic sesuai mkn sebelum hamil lg klaw kite tgah merancang.. dan boleh stop bila kandungan da besar..

Jangan biar kan perut kosong.. jangan mkn makanan yg berangin cth nya chempedak, daging, bawang merah, ubi, kentang.. apa lg sy xingt.. sbb sy kalau pregnant tiba2 angin rasa bnyk bila mkn bnde2 ni.. share as my experience la.. kalau rasa nk try boleh try.. mana tahu ok..

11mo ago

Mmg ada niat nk urut.. nasib baik sis bgtaw.. tq ya

macam sy angin jugak, malam kkdg terjaga lepas tu susah tido... pagi nak kena mengajar.. mmg sabar banyak. rasa mcm kena makan kerap tp kuantiti sedikit.

Gastrik ke? Tak boleh biar perut kosong. Kena makan. Sikit pun tak apa.

skit perut or rahim? if perut..angin mgkin

11mo ago

Dua2 sis.. tu kdg rasa atas, kdg rasa bawah dekat2 dgn poen tu hehehhe