minta pendapat

Sy dan suami dah nikah di sempadan tp masih belum daftar di malaysia. Kami berkahwin tanpa pengetahuan keluarga. Sy nk tanya, waktu bersalin nanti ada kena apa2 denda tak? Sbb xde sijil nikah di malaysia. Dan, sijil nikah di sempadan tu valid tak utk dftar nama anak berbin kan nama suami?

10 Balas

kalau tak daftar hospital akn pertikaikan penjagaan anak.. sbb tak sah dkat mlysia.. ank first sy mcm tu.. Sampai dia nak ambil anak.. Nasib mak ayah sy ada tolong.. kalau tak mukin anak sy tak mmbesar dngn saya.. kalau boleh cepat2 lah daftar..kesian anak nanti.. lagi satu awak sah perkahwinan dia sempadan sahaja.. Di malaysia awak tak sah.. nanti awak kena nikah balik di malaysia.. if awak lambat daftar anak awak tak dapat BIN/BINTI nama suami..

Assalamualaikum puan. Ouan dan suami perlu membuat pengesahan nikah di mahkamah syariah di daerah puan . Skiranya poligami perlu ke mahkamah tinggi syariah. Perlukan dokumen2 pernikahan di sempadan sana. Selepas mahkamah sahkan bru puan boleh mendaftarkan pernikahan di pejabat agama daerah. 0136075115 utk lbih lanjut.

Dah tahu , blum daftar di mlysia Cpt2 la daftar Nnti jdi rumitkan lg keadaan anak nk sekolah la apa la Anak pun tkdpt bntuan G pejabat agama , tunjuk sijil nikah kt mna awk nikah tu , nnti diorang setelkan , rsanya takmahal , tp tk psti kena brp .. Buat cpt supaya nnti senang masa dpn anak smua

X dkenakan bayaran..tp pejabat pendaftaran akn beri sijil kelahiran sementara smpai Puan Dan suami daftar Dan bayar denda Di pejabat agama Malaysia..sijil kelahiran ITU cuma Ada nama Puan sbg ibu Dan suami sbg pemaklum jika suami yg daftarkn kelahiran anak trsebut..

Kne wat temujnji dulu tak silap sy time2 covid ni kalau nk g pejabat agama.. Cepat2 dftr sis,, x silap sy kne nikah balik kt malaysia. Pape pun tye lah dlu pejabat agama mcm mana

Xblh binkn atau bintikn nme suami pun.. Sbb tue xblh pregnant selagi xdftr dkt malaysia.. kesian dkt ank la.. ikt islam memg sah.. tp undang2 ngra kta la jd xsah..

Kne dftr sini, nnti jdi cm abg sy lmbt dftr ank da bsr lpas tu kene waran tangkap

Ikut hukum islam, Akad nikah sis n suami adlh sah,jd blh dibinkn dgn nama suami..

mmg ssh sis nk buat surat beranak pon ssh..mmg x boleh bin kn ayah nye t..

Tak .. tak boleh bin suami sis.. situasi nina sma dengan sis ... Anak sy bin abdullah tp sah taraf..

4y ago

Dari segi hukum kalu dh guna wali sah,sahlah anak tu..nikah lah dekat hujung dunia sekalipun..tp ttp kena ikut law negara Kita..Kita Ada undang2...nnt anak tu nnt bermasalah..nak sekolah pun xboleh..belum lagi penerimaan masyarakat...org ni kan rambut semua hitam hati lain2..kena daftar juga pernikahan tu...