Working mom

Sy dah 36w sekarang dah rasa penat yg melampau bila pegi keja sebab kena drive dalam sejam setengah. Boleh dak pegi KK dan minta mc dalam seminggu macam tu sebab penat sangat?

5 Balas

kk dia boleh je bagi mc lama. tapi mmg kena ada specific reason la. mcm sy uri bawah tp type 1 jela, tak minta mc pun, tapi tiba2 doc bagi mc sampai seminggu, siap bersambung sambung lagi. cuba discuss dengan doc, ada je doc kk yg memahami. lagipun da 36w kan. shud be ok la.

8mo ago

Itu laaa. Ramai kata mcm tu. Kalau takat sakit kaki, sakit belakang, kk takkan bg mc.

Due bila sis..heee..by the way sama la..36w juga..Rasa penat sgt kan..sy plak kena ambik cosmofer tu sbb hb low..so, pg g keje..ptg klinik🤣 8 ari..penat sgt2..kk sy tk pasti sis..klu swasta..can discuss dgn doc..smoga urusan sis dipermudahkan..💕

8mo ago

Kk mcm kedekut mc sikit😅. Kalau swasta boleh tapi tu laa kena bayar tu laa lebih. Nak gi Kk kena tunggu lama tu mcm letih sangat tuu

bergantung pada kk sis. kalau macam kk sy, doc mmg susah bagi mc walaupun sehari. cuba sis cuba tanya doc kk. atau mintak mc dari klinik swasta je. pilihan terakhir, terus apply maternity leave. untuk badan berehat sebelum bersalin

7mo ago

Maternity leave sy bole apply 2 minggu before edd. Ni cuba nak mc awal seminggu dari tarikh cuti tu.

Mc mcm susah sikit je tapi awk bincang la dgn doc awak ya. Faham penat, sy pun drive 3x seminggu masuk office. 2 hari wfh. Bergantung pada kerja awk, cuba awak discuss dgn boss awak kalau blh start keje kat rumah?

8mo ago

Keja sy mmg takda wfh. Hari2 masuk ofis. Sekarang ni kalau tak larat bole ambik mc di klinik swasta je. Tapi agak costly laa. Nak buat mcm mana, mmg betui2 tak larat nak drive.

sama lah saya pun dah 36weeks and rasa penat sgt2, kadang rasa nak bernafas pun sekat2. saya pun kalau boleh nak cuti awal 🥺 tapi tulah office bagi cuti bila dah sampai masa beranak je

8mo ago

Sy ni pun cuba minta cuti 2 minggu awal dari edd. Taktau laa lulus ka tak. Serius penat sangat2 rasa mcm tak bole nak gerak jauh2 dah. Harap urusan kita dipermudahkan laa