Stress sangat

Ada ke sape2 kat sini yg pernah alami benda macam ni. Rasa stress badan penat tertekan sebab tak datang period lewat seminggu dah bila check upt negative. Saya jadi emotional badan penat letih semua ada.

8 Balas

Mungkin awk terlalu high hope kot sis sbb tu stress. Sy pn dh alami sume tu dlm proses ttc. Sampai dh tahap malas dh nk fikir.. redho seredho nye..dh x fikir nk ttc dah tau2 eh pregnant pulak walaupun bru skali bersama suami bulan tu. Punye lah sblum ni lama ttc hampir 2 tahun. Kite yg merancang, Allah Maha Merancang..jd sis chill2 je yea usah stress pasal period. Klu dia nk dtg, dtg la tu nnti. Sbb stress pn kdg bleh block period. Lgpun klu mungkin ada berita baik nnti, stress pn x bagus jgk utk baby :)

Rilex sis, sama macam sy dulu. sy ttc anak kedua hampir setahun. sy pernah juga stress macam sis tiap Kali lewat period mesti cek n hasilnya neg. n sampai satu hari tu sy dh give up n redha. Ada rezeki adalah. tup² penghujung bulan12 sy terdetik nak cek pregnancy test n hasilnya positive. Sis xboleh stress² n jaga makan juga. sy cut sugar n alhamdullilah skrg tgah menanti hari nk bersalin anak kedua. sy doakan sis n rakan² yg sedang ttc dikurniakan zuriat 🤲🤲🤲

jgn stress² sis, Sy dulu sbelom preg anak first, kitorang jnis x suka gaduh, tp masa tu entah lah, masa usia perkahwinan 4 bulan kot, dah start dduk rumah sendiri setiap sbulan mesti gaduh tp 1 hari je la, gaduh pulak time² nk dkt period, mungkin berpunca dari mood yg kdg² ttiba kelaut, yg Sy prasan lepas gaduh esok atau lusa mesti akan period 😌masuk 7 buln usia perkahwinan, Sy cuba untuk elakkan diri dari menjadi punca pergaduhan, alhamdulillah positif, ..

faham sangat sis. bila kita mengharap sangat time ttc ni boleh buat tertekan. cortisol naik tinggi, ganggu hormon reproduction kita, buat badan penat etc. antara yang kita boleh buat untuk regulate benda tu, kurangkan kafein, exercise/yoga, breathing exercise, jaga waktu tidur, jaga kesihatan usus.

klu sye da check upt then negative, sye da redo dah.. just tggu je period dtg.. next month cbe lg..

hormon reaction. lg awk stress, lg kacau period cycle awk. nk pregnant ni xblh stress2...sgt tak bagus.

8mo ago

ye betul. nk pregnant 1st thing 1st jgn berharap. sbb klu awk stress, segala hormon jd kacau bilau. nanti next period pun kelaut, nk cari waktu subur pun kelaut. ye kita blh plan utk pregnant, tapi dgn hati tenang, no rush, no pressure. awk perlu enjoy sahaja dgn pasangan. doa byk2, jaga mkn minum, exercise. awk jaga ni betul2 inshaAllah rezeki tak kemana.

nk lekat x blh stress.. sangka baik & yakin dgn perancangan Allah..

hormon tu