Sy cek upt, positif. Tapi belum scan. Agk2 4weeks 5 days kalau scan, dah nampak kantung tak

20 Balas

saya scan 4w5d nk sahkan sbb sy period on off,last period sikit shj.sy pelik,tunggu2 lg ada sehari,g scan confirm ada.tp xnmpk,dktr bg due ngam 8w dtg lg,bila sy buat kerja mcm biasa.xde alahan,xpening,biasa je.kerja mcm biasa la mulot rasa mcm org demam.semua xkena mkn.dan bila dh msk ke 7w5d lg beberapa ngam trikh g scan ,sy bleeding,niat sy juga nk berenti kerja jgk sbb kerja skrang ni kena byk naik turun tangga perut sesekali cramp....tp bila g klinik bby dh nmpk bentok kepala dn badan..tp heartbeat dh stop,puas dktr godek dktr ckp bby dh xde heartbeat puan,sy 😔..mntk mrk buat surat refer ke gov la ,masa tu darah dh start non stop ketol2 keluar,dktr hspitl korek2 keluarkan😩.tp scan lps tu masih ada,dktr kata bg masa kelaur sndiri.dan dktr bg masa sy app 10/1 nti repeat scan...seminggu je darah keluar dan berhenti........sy tak tahu la dh hbs ke blm tunggu je la due app nti,tp suami sy suruh g scan je terdekat ,kalau dh clear xpyh la g gov lg sbb dia xdpt teman sy.dia xkasi sy g spital sorang2 ....

depend. ada mommy yg dah nmpk ada mommy yg belom. selagi xde spotting / bleeding, inn shaa allah kandungan awak okay. boleh consume asid folid dr sekarang sementara tunggu dpt ubat iron dr kk boleh utk pergi scan utk sah kehamilan awak dkt klinik. utk pastikan kandungan awak okay. cuma jgn panik if doctor kata belom nampak apa2. or baru nampak dinding rahim menebal. sbb baby masih dlm proses penempelan. dlm proses nk membentuk. nak nampak kantung dlm 6-7w mcm tu. nak nampak heartbeat dn janin pula dlm 8-9w. kalau awak nk tengok heartbeat semua tu seelok nya dlm 8-9w keatas dn kemudian boleh je utk call kk utk tanya procedure nk buka buku pink mcm mna.

hi sis, xdigalakkan utk pergi scan awal..tp depends on sis lah🥰 sbb sy pon first dpt tahu pregnant masa 5weeks 6days..tp masa tu mcm was² dgn upt even dh naik line terang😂 so, pegi sahkan dkat klinik swasta..tp masatu, dr sndiri yg recommend kan utk scan pling kurang pd 8 weeks..sbb masa tu heartbeat baby pon dh blh dgr❤️ so, sy ikut apa yg dr tu ckp, and just mkn folic acid dgn pantau if ada pendarahan 🥰 semoga dipermudahkan urusan sis..yg pnting pikir positif je slalu..jgn stress²

X digalakkan mummy pergi scan awal² ni.. yg penting bila tau upt positif, kita kena start ambil folic acid, jaga diri.. perhatikan utk sebarang tnda pendarahan / sakit.. klau ada tnda mcm ni baru p hsptl cek.. klau xdapa, scan sebaiknya antara 8-12w.. klau nk tgu buka buku di kk pun doc akan scan within this time jgk sbb nk tgk skli hearbeat masa RME 1.. Jaga emosi ya ibu.. scan awal² takut emosi ibu terganggu sbb xnmpk apa nt blh buat kita risau n fikir mcm2 je nt

1y ago

Setuju..sy awal awal scan x nmpak dr syak missed miscarriage, mmg mengganggu perasaan. Rupanya kecik sgt lg sbbtu x nmpak..8 mggu baru nmpak guna scan biasa 🫢

Sy 5w4d dah nmpk kantung..tp Dr akan minta kita repeat scan lg 2,3 mgu akan dtg.tp sy tak repeat pun..ni kalau kat klinik swasta..kat KK haritu utk buka buku pink, Dr scan 11 weeks dah nmpk baby & heartbeat ❤️..depends pada ibu nak pergi scan awal ke tak..sy pergi awal just utk confirmkan yg sy betul² pregnant ☺️..risau..tp asid folic dah boleh start mkn dah..jaga diri ye sis..moga dipermudahkan segala urusan..

1y ago

sy mkn yg 4mg masa awal2 kehamilan..tp sy tak pasti 5mg..maybe bila dah masuk trimester ke 2, br boleh tambah dose..sy rasa baik awak consult doktor utk lebih tahu 😊..risau pula kalau salah 😅..

kebiasaannya normal scan time ni takkan nampak apa2 sbb baru 4w. nanti doc akan suruh dtg repeat masa 8w juga. skrg makan je acid folic. 8w ke atas baru scan. lepastu baru call kk utk appt date buka buku pink. unless kalau ada bleeding terus ke klinik tak kisah baru berapa week pun.

Saya scan 4 week blm nampak apa apa, 6 week nampak kantung je smpai Dr syak missed misscarriage. Refer ke EPAU, EPAU buat tvs scan, ada je tp kecikk sgt. 8 mggu baru nmpak guna scan biasa 😄

biasanya scan 5w mmg xkan nmpk apa2 lagi. just boleh nmpk simptom2 pregnant mcm rahim dh menebal. Mcm sy, scan 6 minggu alhamdulillah dh nmpk heartbeat. skrg baru masuk 7 minggu

Alhamdulillah saya scan masa 6 weeks dah nmpk baby dan heartbeat. Tapi sebelum tu ad juga pergi masa 4 weeks cuma nmpk rahim menebal je. Better sis pergi 6 weeks keatas.

Saya first scan waktu 4 week scan dari atas tak nampak then buat tvs scan nmpk kantung kecik sgt tp tak nmpk baby lg