Hai mommies. Sy nk luahkan sikit la sebab rasa risau.

Sy bru tau sy pregnant masa mnggu yg ke 20. Dari awal pregnant tu saya hari2 minum caffein, wajib makan pedas, mkn nenas n ada mkn byk juga durian. Xdk makan asid folik. Senang cite mmg xdk pantang apa2 sbb x tau tengh pregnant. Sy risau sgt Baby saya okay ke? Bila scan doc ckp oky klau jantung dia berdegup. Tp persoalan sy sempurna tak dia. Hmmm.. sy rse sedih laa. Tkut apa2 jd kt baby..

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

saya pun ada makan nenas tapi yang dah masak lah, jus nenas pun saya minum, durian bukan berulas ulas saya makan tapi berbiji2 dah. insyaallah fikir yang baik2 je doa banyak2 semoga anak awak sempurna. takde apa2 tu jangan stress2 tau tak elok untuk anak awak hehe.. kawan saya tau dia pregnant masa 4 bulan baru dia makan folic acid tapi anak dia tak ada apa2 pun. awak makan je folic acid tu jangan skip

Baca lagi

Teruskan makan acid folic.. doa yg baik2. Kalau mak makan berkhasiat sayur semuabtu insyaAllah ok. Sy pn hari2 caffein ms pregnant..sehari 1 tin nescafe sbb sy kerja tgh mlm.. 😅😅 nenas ok je boleh mkn. baby ok je dh setahun lebih alhamdulillah aktif n dh boleh cakap. Kalau nk rs ok lg pergi detail scan

Baca lagi

Don't worry, saya pun dapat tahu pregnant at 20 weeks.. Sebelum tu makan pil perancang 😅😭 after dapat tahu, terus stop.. Doctor just suruh pergi schedule detailed scan terus.. So at 22 weeks, saya pergi detailed scan.. Alhamdulillah all okay.. Doakan yang baik baik je okay 🥰 Insyaallah everything will be fine!

Baca lagi
7mo ago

yeke. hehe oky awk. tq ya

Sis dah boleh buat details scan untuk tahu keadaan baby macam mana.. nanti boleh kurang caffein dan teruskan makan vit yg sesuai..

Sis boleh buat details scan untuk tahu kadungan sis ok atau tak. Semoga yg baik baik sahaja

VIP Member

Doa yg baik2 sis. Saya pun hari2 nk kne makan pedas 😅 xpedas xde selera la pulak..