Sembelit

Sy bersalin normal tp ade jahitan.. 1 jahitan dah terbuka slpas sy buang air besar.. Skrg sy trauma nk buang air besar lagi.. Hampir smggu x mmbuang tkot terbuka lagi 1 jahitan.. Ade x cara nk lembutkan najis.. Sy da Berhari2 thn mmbuang..

3 Balas

Pengalaman sya,msa kt hspitl tgh tggu msa nk bersalin,sya bantai mkn biskut oat coklat+ milo..jdinya dah sudah bersalin pun xberak2,sblm klua hospital bgtau doc sy xberak lgi dah 3 hari,then doc bg ubt sembelit..klau dkt farmasi ada jual nma dia lactul solution, kotak purple..mkn ubt tu+minum air + sayur nt mbuang sng.mula2 mmg mnangis sis nk membuang sb keras .sis jgn thn mbuang nt lgi keras njis..rsa nk mbuang,sis mbuang je,tpi kaki kena kepit,xblh cangkung.teran tu jgn kuat2.kena mengiring skit punggung nya sis.mmg lma dduk dlm toilet.semoga dipermudahkn urusan ya sis.jgn mkn benda yg buat njis keras..minum air byk2 ya

4y ago

Ouhh... Okee.. Terima kasih share..

Ada ubat pam d dubur spya sng nak buang air bsr selain dr minum..klu jhtn da terbuka makna kulit da bercantum tu..

4y ago

Guna minyak gamat saja pun ok .. murah dan berkesan utk luka2

Banyakkan makan sayur dan minum air secukupnya..klu tak pun boleh beli ubat lembutkan najis kat farmasi

4y ago

Terima kasih.. 😊