sembelit

haiii mommies2. sy skang hamil 23 weeks. skang ni ssh sgt nk mmbuang air besar. ade cara x utk selesaikan msalah ni?

16 Balas

Saya pun alami masa 20 weeks + Saya makan buah banyak je sis. Sebab saya ni tak makan sayur, so bantai buah je. Alhamdulillah okay jugak, sbb saya pun jenis malas makan ubat. Lepastu hari2 membuang mcm biasa, jgn tahan2

klu nurse kt klinik sy, dia ajar bt air lemon ltk madu..madu biasa yg kdai eco pun blh...xda mslh pun utk mnm dan xmenyebabkan keguguran...tp sy cuma bykkan mkn buah...air buah...

kalau mcm sy semua bnd xjlaan , kecuali pg mnum susu , mlm sblum tido mnum susu . in shaa Allah lembut n beyak je stiap hari . sbb sy pun mmg jnis smbelit jika kurang mnum air .

Antara yg sy ikhtiar spjg kena sembelit sblm ni : 1) Makan buah 2) Minum jus buah 3) Minum vitagen/yakult/yogurt 4) Air putih kena byk 5) Kurma + susu kambing

makan buah byk.. sy pun 23w n slalu sembelit sblum ni. tp lepas mkn byk buah jambu batu n buah naga, xda dah sembelit. hari2 buang ari besar mcm biasa

Minum susu pagi2 mesti nk membuang nnt ibu.. Cuba lah. Sy pn sembelit dulu.. Kalau x cuba mkn betik, lancar je nnt

Buat green juice.. Ibu hamil elok consume magnesium. Cari magnesium oil.. Kalau nak cari, saya boleh bantu..

Boleh cuba ambil Ostematriks dari Shaklee. Makan 3 biji je bantu kurangkan sembelit

saya minum yakult 1 pcs je yogurt pun boleh lngsung terust boleh lancar

Minum air putih yg mncukupi, & mkn sayur atau buah ☺️