Boleh kah berhubungan di awal kandungan ?

Sy baru 10 mggu pregnant, boleh kah kalau berhubungan dgn suami di awal kandungan ni? Ad ape2 kesan tak pada bayi?

6 Balas

Boleh je nk hubungan sex hari keberapa pon awk hamil. Xde hukum haram. Kecuali kandungan bermasalah @ atas nasihat doktor jika kehamilan lemah. Klu nak berjaga2 women on top position is the best. So x kacau perut dan women on control during sex. Tambahan posisi isteri kat atas lebih cepat untuk isteri dpt orgasm/klimaks yg padu. Teruskan sex lbih kerap di hujung kehamilan utk mudah bersalin, org kata nk bg bukak jalan.

Boleh try, kalau takde sakit teruskan jela. Kalau ada rasa sakit atau keluar spotting better stop dulu. Supposely takde masalah pun. Kalau rasa was was sebab ada juga kes yg jenis rahim tak kuat, boleh tangguhkan dulu sampai lepas 14 minggu

2y ago

Kalau both jaga kebersihan diri InshaAllah all should be fine. Salah satu sebab kencing kotor ialah tak jaga hygiene. Jadi dua dua kena bersih before nak bersama. Selepas pun kena pastikan miss v kita bersih. Kurang la infection nak kena kencing kotor

Kalau sy, dr start tahu pregnnt smpai skrg dah 11 weeks masih tak bersama. Sbb previous kandungan sy 2x miscarriage lps bersama dgn suami. Kandungan ke-3 ni sy elakkan dulu

Boleh tp slow2 and jgn buang dalam sbb air mani boleh menyebabkan contraction ringan. Kalau kandungan dah besar should be okay lagi doc galakkan utk mudahkan bersalin.

boleh sis..bergantung pd ketahanan tubuh masing2 tp, jgn lasak sgt ye. klu x yakin tunggu msk trimester ke 2🙂

Boleh je kecuali doctor sarankan untuk tidak berhubungan 😊