sy hamil 10 minggu...blh minum air kelapa tak?

Sy 10 minggu blh ke minum air kelapa

83 Balas

bgantung kpd org. sy anak pertama dl dr awal kandungan hingga dkt bsalin mmg amalkan minum klapa muda. sy pernah keracunan mkanan smasa mngandung 8 bln sbb makan makanan pasar mlm, perut memulas dan sakit teruk, sy x berani ambil ubat. sy minum sebiji klapa besar, syukur sy sembuh keesokan harinya. masa anak lahir, kulit anak jg putih bersih dan x ada kotoran melekat di badannya.

awal mengandung aritu saya ade rujuk dgn dktr psl nk mnm air klpe. dktr tu kate cuba mnm secawan dulu. klau xde cirit birit, muntah² itu bermakne boleh mnm air klpe. tp klau jd sbaliknya kne stop & jgn mnm dulu. smpai kndungan dah besar sikit #28Nov20  #TAPSuperMoms

3y ago

kalau ad alahan yg teruk bole la mnum air kelapa jgn kerap

memang tak boleh minum ke? saya 8mggu lebih minum air kelapa sebab teringin. mintak abg kupas minum fresh² tak letak air atau gula. minum sebijik saya sorang😅. sebab mak saya cakap air kelapa tuu baik utk ibu hamil. nak banyakkan air ketumban. taktau laa betul ke tak. saya minum sebab teringin. ronda² naik moto jumpa orang kutip buaah kelapa. mintak 1 balik rumah kupas terus minum. haa lega😂

sya minum air kelapa dri awl hamil.tpi bukn selalu klau rasa teringin ja.akak saya ada pesan kalu tk dtg period jngan minum air tebu tajam.pstu saya tringin dlm seminggu tu,hari2 saya minum air TEBU.. esok tu saja test rupanya sya pregnant .nasib tk jdi apa2. sejak tu saya stop minum air TEBU.. tkut jugak.😅 betui ka air tebu tajam... skrg kandung sya 12w1d. masa tahu pregnant 13jul

klau ada alahan dgn kelapa tak boleh la, klau takda sebarang alahan boleh je.. dia bkn masalah air kelapa tajam ke sejuk ke panas ke, dia masalah badan awak boleh terima or tak. org mengandung ni hormon tgh celaru

salam, Saya nak tanya, kndungn 9 weeks. saya jadi selalu masuk angin n muntah. apa perlu buat yer. saya laparr.. tapi bile makan muntah.. and berangin perut sebu.. 🥲🥲 sampai menangis.. ade suggestion kene buat ape tak.. ni first pregnancy..

3w ago

Normal.. Sy mengandung yg ke 2 pun benda sama gak jadi.. Lapar bila makan muntah, muntah, muntah.. Dah tu bau makanan pun kadang boleh muntah. Cara saya saya makan buah,nestum atau oat, benda2 bersusu, kacang, air kelapa, kembung perut tu tetap ada bila makanan masuk.. Tapi tetap kena makan bila tengah berselera. Mak sy cakap waktu tengah berselera makan, makan ja..lepas makan rehat duduk senyap, kalau tak habuan muntah lagi. Lagi satu, pergi farmasi beli ubat tahan muntah untuk orang mengandung - t. Veloxin - pulin - lg satu nanti sy updated, yg ni mengantuk gila.. 3 ubat ni sangat membantu. Makan sewaktu perut kosong. Lepastu baru boleh telan makanan.

Secara science nya xde masalah puan..xblh nk ckp punca air kelapa, tetapi sy blh sarankan utk tidak berlebihan dlm satu2 pemakanan. Klu teringin, minum segelas sudah la.. Sbb dlm air kelapa ada gas yg menyebabkn gangguan dlm badan jika diambil berlebihan. Sama mcm durian jgk la. Berpada2 utk sekadarnya memadai 🤗

kalau tny doktor,xde masalah pon nk minum..kalau tny org tua2,pantang dlu awal2 mgandung...3rd trimester nnti baru minum puas2 air kelapa..kalau dh teringin sgt..minum seteguk 2 dh..xperlu byk2..

3y ago

ok terima kasih....

allhamdulillah dari anak sulung saya minum air kelapa start kandungan 3 bulan..ayah marah jgn minum tak boleh tp mak cakap boleh minum jgn banyak sebab masa tu mmng mengidam air kelapa sangat2...prgnt yg skg ni pulak air kelapa mmng tak leh d pisah kan 😅 tak der apa2 kalau nak minum jgn minum bnyk sangat secawan pun cukup la ...

dari anak sy pertama hingga lah tengah awal kehamilan sy skrg minum juga kelapa dlm seminggu 2 kali minum air kelapa alhamdulillah x juga apa2..tgk badan juga ya x smua nya SMA sis..KLU sis masih ragu2 minum yg berpatutan jgn banyak untuk yang tengah mengidam..