Adakah anda tahu sebab-sebab yang tepat mengapa sesetengah orang mungkin mengatakan bahawa susu ibu lebih baik daripada susu formula?
Voice your Opinion
Ya
Tidak

4557 respon

15 Balas

1. Kandungan DHA yang lebih tinggi. 2. Keupayaan susu diolah mengikut keperluan semasa bayi (ia dikesan oleh payudara semasa menyusu seperti demam atau selesema) 3. Bonding lebih rapat. 4. Menolong ibu menurunkan berat badan 5. Membantu mempercepat pemulihan rahim

3y ago

patut la saya kurus kering .

Sy fully bf selepas anak baik prolong jaundice. Tapi bila dia fully bf, berat tak naik mendadak macam masa awal sebulan dua tu. Bulan ketiga berat naik 800g je tapi Alhamdulillah janji sihat je walaupun teringin tengok anak berketul macam roti bun 😆

saya memang takdapat bf baby..sekejap je taksampai sebulan ..tu pon setelah bersusah payah nak jugak bagi ada pengalaman tu..tu sebab bila pregnant je akan rasa sedih dan terfikir macam manala nak bf baby nanti.

Ya. Mmg tak dinafikan. Tapi tak semua orang bernasib baik ada byk susu. Jadi harap Ibu2 yg full bf dan banyak susu tak kecam Ibu2 yg bg fm atau campur fm pada baby✌🏻

4y ago

betul..ingat kita taknak ke merasa menyusu anak sendiri..

Ya susu ibu adalah susu terbaik untuk bayi. Tapi tak salah juga bagi ibu2 yg memberikan susu formula buat bayi mereka atas sebab2 tertentu atau cadangan dari pakar nutrisi.

Bukan semua bernasib baik.. Tahniah pada yg mampu fully bf.. Pada yg kurang bernasib baik, jgn putus asa @ rasa rendah diri.. Anda tetap ibu yg hebat!

Klu mcm sy, susu banyak smpi bengkak susu. Tp mertua suruh sy beli susu fm. Katanya baby asyik nangis je, sbb lapar.

X dinafikan memang susu ibu adalah yg terbaik tapi x semua bernasib baik 🙎🏻‍♀️🤱🏻

krn sy dlm fasa menyusu baby , dan ia mudah n jimat pembelanjaan

susu ibu meningkatkan imunisasi dalam tubuh