Request Discharge Hospital

Sudah masuk 5 hari saya dalam wad.19hb (tarikh bersalin) malam tu saya x tido sbb baby asyik minta susu je setiap sejam. Hari ke 2, doktor x bg kuar sbb baby kuning. So kena baring bawah lampu lagi.So nak x nak saya kena ikutlah arahan doktor. Tp malam tu saya da betul2 letih da. Nurse asyik marah saya sbb x letak baby bwh lampu. Masalahnya bila letak atas katil baby terus baby melalak. Dia ckp biar je baby melalak. Tahan ke tgk baby melalak berejam jam mcm tu??? Now, saya dah betul2 letih sbb X tido semalaman plus nak demam x lama lg. Saya xde choice melainkan mintak balik. Sekurang kurangnya saya blh la rehat kat umah. Baby pula mak & suami saya blh jaga kan. Tp MO x benarkan saya balik. Seriously saya da x larat da ?MO kata itulah pengorbanan sorang ibu. Bila lagi nak berkorban jaga baby? Doakan la saya x pitam malam nie ?

Request Discharge Hospital
2 Balas

Em..hrp sis kuat n sbr...sbnrnye..bby baru lahir mmg kita kena bg stiap sejam menyusu.. jika ank kuning lg kena byk kali bgun n.kerap susukn ank..tuk bg kuning ank cpt turun melalui kencing dan berak..jika byk kali nyusu bby cpt kencing n berak kerap kali.. lg cpt ank turun kuning n sis leh dschrge.. memula ni je sis ank br nk suai dgn keadaan luar mmg amik ms... Sbb bby dh biasa dlm perut...nti ank dh msuk umo 2bln or 3 bln .dh stat dh bby nyusu stiap 2 jam skali... Sbr byk2 ye sis 😉mcm sy ritu lg penat... Bby lahir xckup bulan bby tggl dkt nicu kena ulang tiap hari pg ptg smpai mlm.stay tgk bby selama 17hri... Kalau kami yg lahirkn ank pramatang ni blh jd kuat tuk jg bby yg xckup bulan lg prlukn prhatian... In shaa Allah sis juge blh harungi juge..jgn stress2 k..xbaik.tuk.sis.yg sdg dlm pantang tkut nti alami meroyan..memula je rs stress..bila dh biasa nti dh pndai susun jdual bby nyusu..in shaa Allah sis akn.ok xkn rs stress.. mg d pmudahkn segalanya..aamiin.

5y ago

Tq sis coz bg semangat & dorongan

Msa lps brsalin ank first dlu sy 7 hari kat hosp sbb ank kuning n kna duk bwh lampu.. Sy pun stress mcm awk sbb lps brsalin x dpt nk rehat n kna jaga ank nangis sorang2, baru nk lelap, bby dh nangis, mmg x dpt nk tidur puas2.. Spnjng msa tu jg, air susu blm kluar, hosp tu pula jnis sokong bf so x bg bby susu botol.. Nurse ckp bg mnyusu jer utk rangsang susu kluar.. Tp tu pula pnyebab puting melecet n bby mngamuk sbb lapar tp xda susu kluar, sbb lapar la jg bby x dpt tidur lma.. Ksian kt bby, nk suruh dia tidur lma supaya kna lmpu biru pun x dpt.. So apa famili buat, kitorang trpksa seludup masuk botol susu n susu fm bg bby.. Lps jer bby minum knyang, baru bby dpt tidur lma n dpt bg lampu biru.. Sy pun dpt tidur puas.. Asal bby mrengek jer trus sembunyi2 bancuh susu n bg dia minum.. Dh nk buat cmna bby lapar, kita pun xda susu.. Hrp dpt bantu awk ye, smoga trus sabar n smoga dpermudahkn urusan awk..

4y ago

Nsb baik x kantoi. Sy plak katil sebelah kantoi. Pdhal dia yg ajak Sy seludup susu sekali. Kat cni pyh nk sorok2 bawa susu. OK LG wad bersalin yg lama. Kuning anak Sy mula2 116-160-240...ddk hospital bkn makin menurun tp makin naik pula. Lps kena bg blk elok je kuning ank Sy trn sbb minum susu botol time kat umah. 2 hari je cek kat klinik pastu xde da kuning. Spjg ddk wad berat bdn anak Sy makin trn sbb full bf. Full bf ni kena kuat mkn. Tp tu la hurmmm