strechmark

Strechmark biasanya akan muncul dlm minggu ke berapa ya? Sbb saya 30 minggu belum ada strechmark.

55 Balas

Sy skrg 26w pregnant alhamdulillah takde stretchmark lagi. Mudah mudahan takdelah sampai bersalin & selepas bersalin ye 🤲🏻

Expert

Salam sejahtera puan. Tahniah atas kehamilan anda. Untuk pengetahuan anda, strechmark boleh muncul pada waktu yang berbeza bergantung kepada individu. Sesetengah wanita langsung tidak mengalami gejala strechmark ini. Sesetengah wanita yang membawa kandungan lebih besar seperti hamil kembar mungkin mendapat kesan strechmark ini lebih awal. Biasanya wanita yang berkulit lebih cerah lebih berpotensi mendapat kesan ini berbanding wanita yang berkulit lebih gelap. Banyak faktor lain yang mempengaruhi kemunculan kesan ini dan anda tidak perlu risau sekiranya tidak mengalaminya sewaktu kehamilan.

Depend org sis.. kalau saya, 36weeks baru ada stretch mark. Skali ada tu, byk plak. Tp, yg kedua ni, 26weeks dah ada.

sy 37w baru perasan ada stretchmark dekat bwh perut 😥hari2 sapu losyen tapi dia nak jadi juga.. terima je lah..

4y ago

Takpe awak..jgn sedih..t dah hbis pantang awak rajin rajin sapu bio oil k..wangi baunya and berkesan .cuma kena rajin..sy byk jgk sbb kerap garu time pregnant tapi lepas saya sapu bio oil setiap hari tu dalam masa sebulan lebih kot,dah hilang dah.. Ataupon guna lotion khas utk stretchmark tu..dorg kata macam mahal sikit tapi hasil cepat..jgn sedih k🥰

alhamdulillah tak ada awak, saya ni baru 24w udah ada 😅, beli la cream banyak mana pun.sama je, just dh pudar

Bagus la kalau xde stretchmark..xde apa nk risau pun.org lain sibuk nk sapu2 lotion konon xnk ada stretchmark..

Saya Mengandung ketiga tiga anak xde strechmark pon.....sbb tgn selalu jga.. x mengaru 😂

Alhamdulilah..untung Tak ad...sy Dr ank sulung sampai skrg..sentiasa lh ad..xilang😁😁

Bersyukur la sis...sy strechmark teruk sgt...hope lepas bersalin ni hilang...😅😅

Alhamdulillah...kdang2 ad preggy mommy yg xde strech mark...jd b’syukur lah...huhu