ketagih minuman manis

hi sorry ya out of topic. nak tanya kalau jenis yg ketagih minuman manis, mcm mana nak kurangkan ya? atau ada cara nak ganti manis gula tu dgn apa2 ke? ni bukan untuk saya tp untuk suami. tiap2 hari saya kena bancuh air manis 1 jug 1.5l untuk dia. kadang minum yg bergula, kadang letak susu pekat. dia tak minat makanan manis mcm coklat semua tu, cuma minuman manis ja. saya dah selalu pesan suruh minum air kosong and dah cuba tak bancuh air manis tapi dlm 1 2 hari ja pastu mesti akan minta jugak. kalau tak minum kat rumah pun, time pergi kerja akan beli jugak air manis minum. dia tak boleh nak ubah habit tu sebab dari sebelum kawin lagi mmg terbiasa minum air manis even kat rumah (rumah mil sentiasa ada air manis dlm peti). suami saya kurus ja and susah naik berat. katanya minum air manis ni untuk tambah tenaga sbb dia bekerja banyak angkat benda2 berat. betul ke reason tu? saya risau jugak takut dia kena kencing manis ke apa, tapi tak larat tegur dah nak bagi kesedaran

1 Balas

Kena start minum air masak hari2. Nnt akan terbiasa. Sy dr kecik tak minum air kosong, xlalu. Nk muntah walaupun 2 gelas. 😂 Kdg xminum air langsung sehari. Mula2 sy start minum air kosong, perut sy kembung mcm pregnant sbb terlalu byk sy cuba minum n sbb perut tak biasa. Skrg sy terbiasa minum n wajib minum. Air manis jarang order, kalau kt kedai biasakan order air kosong sj. Takpun sebut je psl kencing manis.. Kalau kena menyesal tak sudah nnt sbb kena kawal makan terus.

3mo ago

dah selalu sebut jugak pasal kencing manis, siap cakap kalau kena potong kaki nanti kan dah susah, tapi suami buat taktau ja. saya awal2 kawin mcm culture shock jugak duduk rumah mertua makan nasi hidang air manis. mula ingat sekali sekala je, rupanya mmg sentiasa akan bancuh air manis letak dlm peti, kiranya tak pernah putus. suami ckp mmg dari dulu macam tu. kat rumah mak saya payah ada air manis, kalau sesiapa nak minum bancuh sendiri2 ja. kalau bancuh 1 jug tu selalu tak laku sbb lebih pilih air kosong. sejak kawin kalau balik rumah mak saya, wajib kena bancuh air manis untuk suami😂 saya sampai pernah mengadu kat mil pasal suami ketagih minum manis, saya cakap sbb dah diajar minum manis dari dulu. mil sampai taktau nak buat macam mana. paling susah nak jaga anak mil la, sebab bukan kita yg corakkannya😭🥲 skrg nak kena tunggu diri suami sendiri ja la yg ada kesedaran nak ubah😌