1 tahun 6 bulan belum bercakap

Hi smua anak sy 1 tahun 6 bulan belum bercakap , tpi doc dh cek utk autism dan dia bukan autism cuma dia tknk bercakap , adakah dia late talker ? bila d panggil dia menoleh , bilaa d beri arahan dia faham dan ikut . dia kenal huruf , nombor , shape dan sebagainya cuma tk brcakap lgi .. diaa suka bercakap atau bercerita cuma tk buka mulut . dia hmm² ja kalau bckp , nk sesuatu dia tarik tgn or tunjuk smbil bckp tpi ckp tu hmm² ja . kalau nampak makanan dia pandai cakap mamam .. diaa suka menyanyi dan tone tu sama sgt dgn lagu dia nyanyi cuma dia guna hmm² ja bahasa dia 🥲🥲 sy patut risau ke ? bila tngk cartoon dan cartoon sebut mama dia ikut jugak sebut mama cumaa bila dgn sy dia tknk panggil sy mama 🥲 sy jadi bingung .

2 Balas

Teruskan bercakap dgn anak. Apa yg puan buat, cerita je dengan anak. "Mama tengah masak ayam. Nanti kita makan Sama2 ya. Nyum nyum.". Masa mandi pun cakap dgn anak. Bapa pun lagi main oeranan penting ajar anak bercakap. Lagi berkesan daripada ibu. Jangan putus asa OK.

6mo ago

masyeh awk bgi kata semangat , skrg anak improve sikit² tpi tknk bckp lgi

dr. ckp apa?, kalau ckp okay takpa la. maybe dia jenis ckp benda2x tertentu je kot. takpa, awak teruskan je ckp dgn dia, lama2x inshaAllah dia akan ckp. lepas tuh awak tgok tiktok ,ada org ajar urutan mulut utk anak n doa.

6mo ago

mungkin lh lmbt sikit , masyeh wak ❤️