1 tahun 4 bulan belum pandai bercakap

sy nk tnya normal tk anak sy 1 tahun 4 bulan . diaa kalau nk something pandai ambik tgn kita or tunjuk² tpi dia tk bckp . dia babbling ja , tpi diaa ikut setiap kali ada lagu kartun mcmtu dia hafal dn pandai nyanyi tpi babbling jugak .. dia faham arahan dan pandai toleh atau datang kalau di panggil .. sy risau lh

2 Balas

Teruskan bercakap dgn dia, kawal screen time. Ambil masa untuk bermain play card, buku, bawa jalan2 sebut pokok, car, sebut dan kenalan dia dgn sesuatu. Dia ada eye contact tak, jika puan berbual dgn dia? Jika berbual dgn dia, rendahkan diri separas dia supaya dia boleh fokus pada puan dan suami. Suami pun kena bantu dlm hal komunikasi dgn anak. Actually, anak cepat belajar bila dgn ayah.

8mo ago

eye contact ada , sllu jalan mmg sy sebut smua yg dia nmpk or tunjuk .. bapa dia pun sllu juga bwa bckp cuma tulaa dia msih dgn bahasa dia ..

dia ada ckp bapa pktaan da ke, mcm mama ke, susu ke?, sbb anak saya pun 1y3m pun mcm tub, jenis berat mulut. tapi kita kena sllu bcakap dgn dia la, apa kita buat kita bgtau , nnyi pun sama.

8mo ago

dia tkde sebut apa² perkataan bermakna lgi 🥲🥹 tpi kalau menyanyi dia suka cuma perkataan alien lh ..