ANAK BELUM PANDAI BERCAKAP 16BULAN

sy nk tnya normal tk anak sy 1 tahun 4 bulan ( 16 bulan ) . diaa kalau nk something pandai ambik tgn kita or tunjuk² tpi dia tk bckp . dia babbling ja , tpi diaa ikut setiap kali ada lagu kartun mcmtu dia hafal dn pandai nyanyi tpi babbling jugak .. dia faham arahan . bila sy panggil dia toleh .. sy perlu risau ke ?

2 Balas

Salam anak saya sebaya juga anak puan. Tapi dah banyak words juga la. Sis cuba bnykkn berckp dgn dia and yg mudah mudah je,masa ckp tu sis buat kontak mata and ckp,pstu tunggu dia ikut. Kalau dia tak ikut tkpe jgn putus asa, cuba lgi. Nyanyi dan buat bunyi haiwan dan bnda lain untuk dia ikut. Kdg baby ni dia susah nk ikut perkataan tpi kalau bunyi inshallah dia boleh, dia akn ambik yg senang dulu.Lpstu kalau boleh bagi dia bergaul and bermain dgn kanak kanak lain kalau ada. Inshallah sis dgn usaha sis selalu berckp dan terangkan dkt dia, dia akan ikut. Moga Allah permudahkan urusan sis dan mommies lain amin amin ya rabb.🥰❤️

4mo ago

thankyou awk , sy dh cuba itu ini utk bgi dia bckp cuma dia tknk bckp lgi ..

tak silap 18bln nnt dia kena ckp bapa patah entah, at least. so sementara ni awak try ajar dia, byk ckp dgn dia, bgtau dia. tunjuk buku kt dia, lepas tuh baca doa utk dia, sbb ada doa utk anak lambat ckp, urutan pun sama. anak saya beza sbln dgn awak, dia pun jenis berat mulut, ckp bapa patah ja. tapi duk bagi ckp sbb risau, nnt 18bln check up , tak ckp kena p jmp pakar, n bole kata speech delay sbb tuh pula. 😌 .

4mo ago

haah tulaa wak .. semogaa anak kita cpt² lh lancar bckp ye