Sakit contraction

Hi smua ada siapa ade pengalaman sakit contraction tu mcm mna? Saya skrng 35w2d. Tp sejak 2 jam lalu mcm rasa perut kuat mengeras pastu ade sakit2 smpai pinggang and bontot ni. Dia sakit skit2 je masi blh lagi tahan xde la sakit sngat2 pun. Just light2 cramp mcm tu. pastu asyik rasa mcm nak tekan nak berak camtu. Celah kangkang ni sakit sngat lagi2 saya ade buat senaman butterfly petang td. #firsttimemom

9 Balas

Sy bersalin normal unmedicated. Xde amik epidural atau ape2.. first time mom. Bg sy real contraction sgt sakit esp bile bukaan dh 7cm ke atas. U mmg xleh nk baring dduk dh.. mcm i ulang alik dlm wad n bgtau nurse dhbsakit sgt n mntk check bukaan. u akan ase nk berak sgt2 dh.. tp u xleh teran lg.. nk thn drpd teran plus contraction tu sakit. Sy smpai silang kaki takut terteran.. u akn ase mcm pinggang u dh tercabut dr bdn 😂 tulang2 semua longgar.. perut u akan ase mcm naik turun naik turun time contraction.. akan smpai mase u dh xtahan n u sendiri akan tau u nk teran dh.. mase tu bukaan mgkin dh 10cm.. mcm sy ckp kt doc sy nk teran sgt dh ni.. xsmpai 10 minit kua baby 😁 time teran bg i x sakit lgsg sb contraction dh sakit sgt.. tp spnjg contraction i dr pkul 12 tghri smpai 4pagi baru bersalin i xnangis lgsg n still blh main fone n chill.. mgkin i jenis yg tahan sakit.. depend pd u jenis thn sakit ke x. *awal2 contraction u akan ase mcm nk terkencing sgt2 dh tp xkua kencing pn, n u ase mcm senggugut skit, makin lame makin kuat and u start ase sakit dkt pinggang.. kalau ase mcm tu u kne record tgk kalau stiap 5 minit contraction kne terus ke hospital check bukaan. Sy mase 38 weeks sy bt exercise to induce labor naturally mmg esoknye tu sy bersalin 😂 ni videonye https://youtu.be/0NRadDfQR6Q?si=EPmgLC-rkFKU8rPk

7mo ago

sama la sis x ambil epidural macam nak roboh katil hospital tu menahan contraction 7cm tu memang darurat dah rasa hujung2 nyawa , saya 40w6d lewat lasak berjalan merata exercise jangan kata satu perlis pusing jalan kaki tapi baby lagi syok duduk dalam perut segala macam benda dah buat x nak juga keluar 😅

Saya baru lepas bersalin 3 minggu lepas. Saya mula mula pun confuse contraction ni macam mana tapi pendapat saya contraction ni selagi tak dapat yang real contraction (bukan false contraction) you tak akan tahu rasa sakit dia macam mana. Dia rasa lain sikit dari braxton hicks tapi memang rasa macam period pain cuma lebih intense dan sekejap. Bila dia on off tu betul la tu real contraction. Bila dah dekat labor room baru rasa part yang macam nak terberak tu. Sebelum tu rasa macam period pain yang sangat sangat tapi sekejap sekejap. Track awak punya contraction to make sure its a real contraction okay? Good luck semoga semua selamat dan di permudahkan urusan awak bersalin nanti amiin

real contraction ni awak nk buat apa pon serba xkena. nk duduk xkena. nak berdiri xkena. nak baring xkena. lepas tu kekerapan awak rasa tu. awak kena track kekerapan contraction tu. kalau dr 20-15min, 15-10min, 10-5min. mean tu tu real contraction. segera ke hospital. if masih was2 boleh je g private clinic utk check dulu. cuma brg2 siap2 standby incase doctor mmg ckp tu contraction awak boleh terus shoot to hospital

bg sy,contraction tu sakit yg paling hebat sekali dlm proses kehamilan. sebab tu lah ada yg cakap contraction tu mcm 20 tulang dipatahkan serentak. sy memang rasa sakit sgt² sebab bila nak bersalin,contraction non stop. setiap hembusan nafas disertai dgn sakit contraction sampai kadang susah nak bernafas.

braxton hick or false contraction tu. 35w tu normal kalau u dpt rasa braxton hick. labour contraction dia kalau datang dia akan makin kerap contoh dari selang 30min ke selang 1min. and contraction skala dia makin lama makin kuat. try search article sis dlm ni beza braxton hick dgn labour contraction

based on pngalamn sye.. sakit contraction ade 2 fasa.. 1) rse mcm mild cramp.. yg nie memg slalu rse spanjg pregnancy tp yg beza nye kne tgk mse.. klu mkin kerap & x hilg.. yes that a contraction! (2) rse sakit gle kt pinggang, perut yg awak pun x bley nak watpe.. yg nie memg tggu nak branak je..

Cm saya saya buat butterfly kndgn 36 mnggu .. sbb tkot bersalin awal sngt.. 36 mnggu buat 37 mnggu 3 hari salin da .. saya kerap berjaln ngn naik turun tngga smbil tu butterfly last time mlm nk rayaa .. raya ketiga bersalin 24/4/23

sakit contraction ni ibarat sakit senggugut yang kejap2 dia datang skali datang nak duduk pun x tenang berkali ganda sakit dia , dia jadi serba x kena then masa sakit pun dalam 5 minit reda 5 minit sakit balik 😁

sakit contraction tu kalau datang, terus rasa nak teran. nak tahan pun sampai gegar2 badan