Any tips to know my baby in good health?

Tahun lepas saya miscarriage. Tak ada rasa sakit dan tak ada darah keluar pun. It’s just suddenly baby has no heartbeat. Tapi sekarang alhamdulillah saya pregnant lagi 11w 5d. Saya dah scan 2 kali (last two week and last week). Baby sihat, bergerak, ada heartbeat. Tapi sekarang ni hari hari saya risau takut perkara yang sama berulang lagi. So macam mana nak tahu baby dalam kandungan ni sihat, bergerak active macam biasa? Sebab kandungan saya awal lagi tak boleh rasa baby kicking semua tu. Ibu ibu diluar sana yang pernah alami situasi sama macam saya boleh share tips and pengalaman tak?#firstmom #SeriusTanya #firstbaby

5 Balas

First THINK +VE…apa yg kita fikir tu blh pengruh kita punya emosi, sy pernh ada dlm situasi awk awl thun lps..Alhmdulillah 6bln lps tu lekat, now dh 32w..wktu tau pregnt kli ke 2 awl2 risau tkut berulang bnde yg sama..sy bnykkn rehat, mkn acidfolic, mkn mknn berkhsiat, alert dgn sebarang spotting..msuk trim2 baru rasa selamat sikit,. Lgpon 2w sekali ada checkup KK, kt situ la blh tau pkembgn n bby sihat ke x..seingt sy bru 3x scan di KK..klau rasa xpuas hti, blh scan di swasta..sebulan sekali ckup jgn bnyk kli

Hi, sy pun 11 weeks. First time mom pernah gugur sebelum ni. Awk jgn fikir sgt, doa je baby tu sihat. Takut pengaruh emosi jugak. Kalau awk ada sakit perut teruk ke berdarah ke pergi scan. By scan je kita boleh tau baby tu ok ke tak. Kalau awal2 pregnant kecik lagi tak rasa baby gerak dlm perut.

Mcm mana sis boleh tau miscarriage kalau takda bleeding apa smua? Tahu xda heart beat lps scan ke? Atau alahan smakin hari semakin kurang? Sy takut pulak sbb sy skrg baru 10w.

2mo ago

Pergi scan dekat kk twice and both no heartbeat. So Dr cakap miscarriage and bagi referring letter untuk pergi hospital

ye awak .. kita sama . saya pon 3x misscarriage .. skrg 9 week .. mmg x boleh lepas dr negative thinking ni .. tp sabar je la 🥹

2mo ago

Sama dgn saya sebab ada sejarah miscarriage, mmg takleh tak fikir negative sebab kita ada trauma lagi2 bila lebih dari 2x jadi. Kawan suggest utk 2 week month buat check up @ scan dkt swasta. Saya rasa better sikit kalau buat mcm tu dari fikir2 saya takleh nak buat kerja lain sebab terlalu risau. Saya doakan kandungan kita sihat2 & kuat sampai bersalin nanti ye

kalau inform kat KK yg sebelum ni sis pernah miscarriage , bukan ke diorng akan inject untuk kuatkan rahim?

2mo ago

Dah inform tapi tak ada inject apa apa pon.