Baby Movement

Hye mommies. Sya dh 18 weeks dh. Bila boleh rasa pgerakan baby? Nii 1st baby ?

30 Balas

Kalau 1st baby susah nk detect. Kadang2 ada pergerakan kecil tp sbb kita 1st time. Kita x tau tu pergerakan baby. Kita ingat perut masuk angin dan sebagainya. Sy sendiri pun 14w tertunggu bila nak merasa baby gerak. Nurse cakap kalau baby dah besar baru ketara. Kalau tak, susah nk detect. Kecuali kita dah anak lebih dr 1. Dah tau dah pergerakan bby dr pengalaman sebelum2 ni,so cepat detect.

5y ago

Thanks sis for info

18week dh gerak tuh, sy skrg dh 20week ske bile rase aktif bergerak2, time tu lah kite berbual dgn dia, kekadang ank sedara ckp mcm org gile, sbb ckp dgn perut hahaha, bdk kn Tak thu ape 2 , so sy senyum je lah hehehe

Sy pun dah 18weeks 1st baby tapi Sy belum rasa pergerakan. Tapi rasa sakit perut dan ketat. Doctor kata baby mula bergerak sebab tu rasa sakit. Nanti 20weeks boleh rasa pergerakan...

Saya dah rasa masa 16 week.. Rasa angin je time tu.. Tapi halus haha.. Skrg makin aktif.. Rasa geli geli.. Paling best time lepas makan.. Tudiaaaa

Sya dr 16pun dh rasa dah...tapi halus sangat la..mostly when lay on bad atau ngah duduk macam tu..tapi masing" beza experience☺️

Sy anak 1st 24w baru rase dia tendang.. Sblm sblm tu mcm ade rase gelombang2 tp x sure.. Btl btl sure mase 24w mmg rase tendang..

5y ago

Aahh btl tu sis.. Bila da rase seronok sgt.. Happy xtau nk ckp cmne.. Bersyukur sgt

Sy 12 week da boleh rase...sebelum ni ank 1st 5 bulan baru rase.. ank yg kedua ni cepat lak leh rase.

sy dah boleh rasa masa 17weeks...skrang dah 26 minggu kuat juga gerakan baby....

Saya rasa bila dah 20w. Masa tu baru perasan tu pergerakan baby. 1st baby jugak

Saya boleh rasa masa 14 weeks. Hehe..skrg dah 32 weeks mcm party kat dalam je.