Sleep training

Hi ibu ibu, baby saya 2 bulan 15 hari . Dia tidur paling lambat pukul 1.30 pagi 😭😭😭 ada tak cara nak bagi dia tidur awal ? Ibu dia yang tak tahan ngantuk nak tunggu dia tidur 😵‍💫😵‍💫#pleasehelp #firstbaby #ingintahu

12 Balas

Hye sis… Macam saya, saya buat dari dalam pantang lagi… pagi paling lewat jam 8 am saya akan mandi baby… kalau dia tengah tidur saya akan kejut slow2 dari jam 7 lebih macam tu… Lepas mandi bagi susu main2 jap dengan dia pastu bagi tidur dalam jam 10 am macam tu… Lepastu 2jam sekali dia nyusu dan tidur. Macam malam, jam 9 pm saya akan tutup lampu… saya set alarm 2 jam sekali untuk bagi baby susu… tu ja rutin baby. Kadang ada masa baby ni akan tukar mood dia… paling tak pon dalam sebulan tu ada la 2 3 malam dia akan berjaga malam banyak tidur siang… Alhamdulillah sampai sekarang anak2 umur 6 & 4 tahun rutin masih sama, bangun paling lewat jam 8 am, jam 9 pm dah masuk bilik tidur. Insya Allah slow2…

10mo ago

Kalau baby tidur jam 10pm, jam 12 saya akan bangun bagi baby susu, kalau baby tidur saya akan kejut bagi susu. Pastu jam 2, 4 dan seterusnya laa… saya buat alarm 2jam sekali… Ya ada yang ikut demand baby… pada saya kalau baby kenyang dia akan tidur lena… tapi kalau saya bangun nak bagi baby susu tapi baby tidur lena kejut taknak bangun saya abaikan, saya akan bangun 2jam kemudian… Saya nyusu sambil duduk walaupun tengah malam… baby dah pandai meniarap baru saya nyusu sambil baring… kalau kita dah set dalam kepala kita nak buat macm tu macam ni insyaAllah kita takkan rasa beban… macam saya berpantang dikampung, pjj dengan suami sepanjang berpantang… Masa anak 1st agak struggle, sebab semuanya 1st time… selalu emosi, tapi family ada banyak tolong… masa anak no 2 saya dah ready mental fizikal alhamdulillah semua okay…

baby byk tido siang ke awak? awak kena bagi baby beza kn siang dn malam. kalau baby byk tidor siang, awak kena kurangkan waktu tido baby pada sebelah siang. malam awak kena train timing tido baby sama setiap hari. mcm sy setiap hari pkol 8mlm anak sulung (2tahun++) dan baby (6bulan++) mmg timing tido both baby. bangun utk minum susu sahaja. melainkan baby tak sihat baru merap. waktu mlm sy akan buka lampu tido sahaja. kemudian buka zikir. utk baby sy akan tepuk2 smpi baby pinjam mata sendiri.

hai , saya dari baby sebulan dah ajar utk tido awai . kalau siang pukul 10 pg kena mndi , pstu tido tummy time sekejap , pstu petang mndi pukul 5 , tummy time sekejap , pukul 9 dah tutup lampu buka lampu malap je pstu bgi baby puting bedung kenyangkan perut baby dulu . baby saya tido smpai esok paginya . alhamdulilah skrng dah 2 bulan 20 hari masih ok

10mo ago

sebelum anak nagis , bgun dulu bagi susu siap2 ,

1) tyme siang make sure keadaan rumah terang & ble mlm gelapkn keadaan rumah 2) fixed kn waktu mandi.. contoh pg kol 9. ptg kol 5 3) jaga wake windows baby.. bg baby bjaga ikut mse dye, lps tu bg tdo.. x kisah la baby nant tdo bpe lme.. 4) jge waktu susu.. gap berapa jam skali mnyusu.. 5) bg cue utk baby tdo contoh dukung/dodoikn kt tgn/buai/puting/bedung..

take time sis.. sy train baby start baby 4bulan.. sbelom pada 4bulan tu susah nk ajar sebab bby sy ni dia lambat nk adapt dgn keadaan sekeliling dia.. penat mmg penat sbb kita yg tak cukup rehat kn.. skrg bby sy dh nk masuk 7bulan, sbelom kul 10 mmg dia dh tidur smpai ke esok pagi pulak.

Bby 2 bulan x boleh nak adapt dengan suasana siang malam , sis gelapkan lampu ontime cth 7.30 dh gelap bedungkan bby pastu susukan zikir atau shushing , bby saya pun macam tu juga mula2 pastikan bby ada jadual tidur yang sama setiap hari

10mo ago

3 bulan mcm rilek sikit la malam dia tdo lama , cuma biasalah dalam seminggu mesti ada cranky day dia

Tengok persekitaran bilik tidur. Malapkan lampu, pastu tetapkan jam pkl berapa bwk masuk tidur. Mcm baby sy, sejak newborn sampai skrg umor sebulan lebih sy dah buat mcmtu. Walaupun mcm awal lg training dia tapi rse nye x salah kot. Huhuuu

saya anak setahun x tido malam .. x tido je takpe .. pakej menangis lagi .. letihh .. skrang dia 2 tahun lebih dah .. yang second ni xtaw camana .. due bulan 8 ni .. kalau ikut kakak dia , naye laa

10mo ago

dia pakej nangis Tu Sbb penat rasa tu.. MCM ank sy pon skrg fasa jadual tidur tak teratur.. pkul 6 pagi bru tidur. mula2 pkul 12 mlm,lpastu 2 ,4 smpaila skrg 6 pagi bru msuk tidur. tp waktu tidur dia mmg ckup. nap time pon cukup.. cuma pkul brapa spatut tidur Tu yg masalah..

Ikut kaunselor, sleep training bermula 4 bulan ke atas je awk, kalau awl2 ni mmg 2-3jam kena bg susu lpastu tk kira siang ke malam lagi, baby masih kecik

sama mcm anak saya .. minggu depan dah cukup 3 bulan . tido tak menentu lagi . mai malam pukul 1 pukul 2 baru nak tdo .. malam mcm siang dibuatnya 😥