Sembelit in trimester 2

Sembelit teruk sangat.. dah minum banyak air masak pon still susah nak meneran 😭 sampai berdarah² bontt nak keluarkan naj*s .. mommy² ada tips X untuk elak sembelit .. sejak awal pregnant sampai la skrg sembelit..

12 Balas

minum je ubat untuk cairkan najis sis . masa anak pertama saya pun takda pengalaman dan taktau boleh mnum ubt cair najis sb ingt effect kt bby berjam2 kt tndas kena hadap buntut berdarah smpai nangis sb nk berak tu sakit sgt .smpai la hbis brsalin bru kmbali normal . bila masuk hospital . nurse ckp bole je org mngndung mnum ubt cair najis tu ..inform je dekt farmasi awak mngndung .ckp nk ubt cair najis . aku mcm what ! xtau pun haha lepas dah ok dah dpt berak lancar mkn buah mnum air bnyk . awak nk mkn buah skrng xkan brkesan sb najis lama awak blum kluar itu yg mmbuatkan buntot berdarah .. so mnum je ubt cair najis dlu smpai la dah kluar najis2 lama .

12mo ago

Tu la ..X tau boleh ke X ambil ubat cair najis tu.. nnty NK try . harap2 berkesan la .. terima Kasih reply wak 😊

sy pun smbelit teruk dr awal pregnancy smpai nk msuk 7 bulan ni mcm bru ok sikit .slalu mbuang 4-5 hr bru mbuang😩 perit sungguh...lpas consume jus mamamariam msa 5 bln preggy dlu msuk bln ke6 bru nmpk kserasian.2-3 hr dah mbuang.even mkn byk buah sblm ni,minum air putih bykpun ttp x jln jg.😓

Saya pun sembelit haritu sis. Sampai berdarah jugak. Pernah terukkk kena buasir sbb isi terkeluar & luka. Pergi klinik minta ubat sapu & masuk dalam. Ada juga ubat makan. Selain makan buah sayur, sis lebihkan minum air & cuba try susu mamadil. Saya minum susu tu hari2 senang membuang najis tak keras.

12mo ago

owh..Susu mamadil .. Okey sis. terima Kasih info. 😊

setiap hari jangan lupa makan buah & sayur. Serat tinggi. Saya before pregnant memang selalu sembelit. Now pregnant setiap hari lawas je sebab makan buah & sayur setiap hari. Hb low memang dr sarankan banyakkan makan buah. Lagi2 buah oren.

12mo ago

Terima Kasih reply sis 😊👍 in Shaa Allah.. sy akan amalkan mkn buah & sayuran.

Makn bebuahan sis. Sayur2 gitu .. say msk t3 kena sembelit bedarah2 woo smpai takut nk membuang 😭 lepastu say selalu minum susu jugak n mkan bebuah sayur2 untk membuang.

12mo ago

Kan. bila berdarah tu yg risau.. nurse cakap jgn teran.. takut Rahim berdarah..tu la sy dah juga mkn buah-buahan & sayuran.. sy dapat info dari kakak ipar.. mkn yogurt plain.. alhamdulillah.. dah x sembelit.. Kami cuba juga la..

saya pernah berak berdarah. dr suggest makan epal hijau cari yg kuning2 sikit sbb tak masam sgt. makan 1 malam, makan 1 siang. amal setiap hari.

11mo ago

owh..epal hijau ya . Okey sis . Terima Kasih info ..😊👍

awak try mkn buah2 yg boleh lawaskn sembelit. mcm buah betik ke... Klau still X jln awak pergi klinik mtx ubat.. sbb awak Smpai berdarah tu..

12mo ago

aah. sampai berdarah2 tu yg x tahan.. Okey terima kasih reply wak 😊

blh mkn buah naga..kwn saya pernah alami bnd sama...dan sembelit beberapa hari...lps mkn buah naga,trus lawas..baik u bayi

kalau saya datang sembelitnya, saya banyak makan buah naga dengan enoki sis. alhamdulillah besoknya lancar.

12mo ago

Okey 👍 terima Kasih reply sis 😊

sama la tgh sembelit jgk.tapi tak de la sampai berdrh².skrg ni mmg duk minum air msk jela yg mampu.