Morning sickness

Ada sik antara mommies2 yg meragam 1st trimester tak nak makan nasi langsung 🤣 saya ni dah seminggu tak telan nasi .. makan mee & bread je utk alas perut#ingintahu #pregnancy

22 Balas

sy masa 1st trimester semua menda boleh makan dan telan. naik 2nd trimester terus ada alahan. ms masuk 4 bln asik muntah je. 5 bln dia off sat xde alahan lgsung. heaven sungguh. naik 6 bln dtg balik alahan. smpai sehari 3 4x muntah. nasi dri 1st trimester sehingga nak masuk 3rd trimester ni wajib makan. kalau x makan, dak kecik dalam dye pnya tendang non stop selagi kita x makan nasi.

2y ago

anak pertama & kedua tak pernah meragam mcm ni sis .. anak ke 3 ni plak tiba2 terlebih meragam .. nasi , mee segera sup atau mee seedap mcm tu mmg x boleh masuk 😅😅 bau telur pun sis auto mual

sama lah kita , first trimester langsung tak ada selera nak makan nasi dan lauk2 sebab rasa nak muntah balik.. yang boleh makan mee ,maggie ,bihun ,roti dan buah2 je .. haha tapi masuk trimester kedua ok da boleh makan sikit2 tapi ada juga yang saya memilih nak makan kalau terbau hanyir dalam masakan memang saya taknak makan ..

🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️ 1st trimester tiap bulan turon berat sbb tak boleh lgsng telan pape.. kalau dpt makan ad lah 3-4suap.. tp sy banyak mnom susu je ganti mkn.. 😁😁😁😁 alhamdulillah dah 8month now.. hehe..

ok lgi tu sis dpt mkn mee..sy boleh telan biskut wholemeal dgn buah je..mkn lain semua muntah..mmg berat btol2 drop..tpi skrg dh trimester ke 2..mkn dh ok..cuma masih xboleh telan ayam n ikan..mkn daging n telur je boleh

2y ago

telur sayaa mmg auto mual sis .. hidu je mmg dh rasa nak buang apa isi dlm perut ..

Kalau mcm sy, dh masuk 6 minggu. Normal ye kalau kerap sendawa angin? 😅 letih kdg2 sbb rasa nak muntah pon ada. Nak minum air masak pon x lalu sbb rasa x sedap lalu kt tekak. Confuse kdg2 perut lapar or angin 😂

sama.. rasa baru je borak2 dgn suami dia suka roti, saya tak suka roti.. skrg alih2 roti jadi pilihan sbb tak boleh mkn nasi langsung, nk pegang pun rs semacam tapi terpaksa sebab nk kena suap anak makan 😅

2y ago

kannn .. i feel you sis 😅 mmg turun berat badan nanti kalau dh tak telan nasi ni .. ghisau pula

Same la kita sis.. sy masa 1st trimster pon x leh masuk nasi langsung, mee pn sy x lalu nak mkn. Nak muntah. Sy mkn lauk je. Last2 berat sy turun tp x byk la dlm 2-3kg gitu je masa 1st trimster. 😆😆

sama, saya sampai nak beranak makan mihun/kuetiao/maggie jer. Makan lauk, nasi seminggu 1/2kali je. Susu minum banyak, mkn buah dan paling suka benda2 manis coklat,kek. Berat naik dari 66kg-86kg.

saya pulak . asal makan muntah . lps muntah lapar pulak . pastu makan muntah lagi . sampai rasa dh xnk makan . tp laparr sgt2 . harini dh 12w masih lagi mcm tu ... nak nangis kuat2 je rasa 😭

sama lah dgn saya...🤰 anak ke 3... b4 nie xpernah pulak jd mcm nie.. mkn pon xde selera . tgok daging n ayam mentah je muntah xingat dunia... lain macam je 🤰kali nie..