Saya tengah pregnant.

Agak mencabar jugak ye pregnant time bulan puasa. Tak tahu perlu puasa ke tidak🥺Rasa nk minum air je sbb kejap² rasa pening, then dh ok. Kejap² rasa mual, then ok balik. Mmg duk baring je lh spjg hari. #5weeks #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #firstmom

2 Balas

puasa ni wajib walaupun utk ibu mengandung. wajib dari awal utk niat puasa, bangun sahur utk makan yg berkhasiat kemudian cuba puasa. kalau tak larat sbb ada masalah kesihatan, dah gigil rasa nak pitam dan sebagainya, hukum harus utk berbuka. islam ni tak menyeksakan. tapi bukan dari awal decide tak puasa ye melainkan mmg ada masalah kesihatan spt gdm hbp dan sebagainya. hukum Allah jgn ambil mudah ye. https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa

kalau rasa diri x mampu jgn teruskan puasa yaa..kesian baby dalam kandungan..kalau kita rasa kuat pon blom tentu baby kita sama macam yg kita rasakan..baby perlukan zat yg cukop..so mummy kna berhati² jgak kalau nk puasa takot effect baby..saya dh 9 bulan menanti hari nak bsalin ja..x puasa sbb dokte x bg sbb rsau baby x cukop zat n nutrisi..apa² pon saya doakan baby n mommy sihat yaaa..kalau dahaga or lapar cpat² makn mnum sbb rsau pngsan plak nanti🥰🌹