Puasa di 5week

Hi mommies. Sy 5week pregnant. Boleh ke bpuasa kalu rasa perut lapar lapar gitu?😅 mcm nk bunyi bunyi gitu😅 btw ni ank fst🥰 thankyou. #ingintahu #1stimemom #seriusnanya

26 Balas

awal lagi tu puan. Saya time awal pregnant memang kerap laparrrr. 🤣 Sekarang time puasa Alhamdulillah dah 23 weeks. So try puasa Alhamdulillah boleh. Dah rujuk doctor. Doctor cakap boleh. Yang penting bila berbuka dan sahur makan makanan berkhasiat. Nasi sikit, ayam /ikan / daging kena ada dan sayur lebih. Buah lebih. Alhamdulillah bertahan.

Sy 6weeks skrg. Dapat puasa first n second day je. Next2 day tak puasa dah sbb semua tak bagi puasa, sbb baru early preg kan. Belum kuat so baby perlu nutrisi yg cukup. Biasa sy ambik yogurt je dgn makan cashew or almond buat kunyah2. Pastu cornflakes buat snack 😂 sbb mulut ni terasa nk mengunyah je.

kena jaga kandungan btul2 sis ,5 week tu terlalu awl,Klau awk rasa lapar mkn jaa sis nnti boleh gnti puasa tu,sy 12 week dri hari first puasa Smpai Skrang xbrjaya puasa lg😅sbb asyik muntah jaa pastu jd xda tenaga nak jln pun xlarat so sy ambl keputusan untuk xpuasa

Sy 16weeks anak pertama. Puasa hari pertama smpai pkl 11 je sbb perut cramp & asyik bunyi. Husband x bg puasa sbb takut membahayakan kesihatan sy & baby. Lps mkn je. Terus perut rs selesa😊Nurse pun ada pesan kalo lapar mkn terus je. Takut baby x cukup nutrisi.

3y ago

Oo mcm tu ea. Bahaya kan utk baby. Perlukan nutrisi. Sama sama jaga, semoga baby kita sihat sihat🥰

tahun lepas, hari kedua puasa movement baby sangat slow. saya takut. terus buka puasa. terus baby punya movement ada. sis, baby tu baru 5w. dia nak nutrisi yang mencukupi sis. puasa boleh ganti sis. anak hilang xboleh ganti 😭

3y ago

Haa tula sis. Husb pun tk bg puasa. Better tk puasa la, jaga ank tu kan hehe🥰

puasa wajib sis kalau si ibu sihat, tapi ad kelonggaran utk ibu hamil n mnyusu. kalau rasa diri tk larat boleh berbuka n hnya ganti puasa. kalau sis berbuka sbb risaukan bayi dlm kandungan, kna ganti n bayar fidyah.

sbnrnya berpuasa trimester pertama tk digalakkan..sbb janin perlukan nutrisi..dan perlu membesar..itu ap yg sy thu la ..sy trimester 2 pun tk berani nk puasa..sbb kerap sngt lapar..smpai berbunyi2. maaf klau ad yg silap😊

3y ago

Kena jaga baik baik🥰

Tak digalakkan puasa sbb baby perlukan nutrisi.. Better berbuka je sbb puasa boleh ganti.. Saya 21w preg, mmg langsung tk puasa sbb risau baby mengecil.. Time2 mcm ni la baby nk membesarrr.. So better jgn puasa..

3y ago

Sudahh, cuma tk nmpak je lagi yg dia tendang2..

tak digalakkan untk puasa , baby kecik lagi sngt snbt kecik . ksian dia kalau awk puasa . kite mmg rsa bertnga , tapi baby kat dlam kite tak tahu . sygangilah anak 🙂

3y ago

Hehe baik sis. Terima kasih🥰 ank fst tkthu sgt lagi hehe

sebaiknya jgn dlu sis...bru lg 5 weeks..time2 mcmni baby dan ibu perlukan nutrisi yg ckup utk tumbesaran...berlapar atau puasa x d galakkn utk ibu mngandung...